Benedek
-5 °C
5 °C

Nem készültek fel a bankok a Fészekrakóra

2005.02.18. 15:08
Hiába lépett február elsején életbe a Fészekrakó program, a bankot egy része csak február közepére, március elejére készül el a hitelkonstrukciókkal, így eddig nem is tudtak befogadni hitelkérelmeket. Az érdeklődés azonban óriási.
Jelentős az érdeklődés a Fészekrakó programmal kapcsolatban, a bankokat szinte megrohanták az érdeklődők. A pénzintézetek egy része azonban nem készült fel a hitelkérelmek fogadására. A rendelet szerint az állami garanciás hiteleknél a teljes hitelre számított költségek alacsonyabbak kell legyenek a kezességvállalás nélkül nyújtott hiteleknél, így a pénzintézeteknek új kondíciókat kell kidolgozni.

A késők

A Budapest Banknál csak február 14-én kezdték el értékesíteni a hiteleket, ezért konkrét tapasztalatokról még nem tudtak beszámolni. A HVB Banknál csak jövő hét elejétől elérhetőek a Fészekrakóval kapcsolatos hitelek.

A CIB Banknál arról tájékoztatták az Indexet, hogy csak március elsejétől kezdik el a hitelkérelmek befogadását. Az Inter-Európa Bank, az MKB és az Első Lakáshitel Bank sem fogad még be hitelkérelmeket a Fészekrakó program keretében. Az IEB csak március elsejétől lép piacra új konstrukcióival, az ELLA Banknál is csak az előkészületeknél tartanak. Az MKB-nál egy-két héten belül elindulnak az új hitelekkel.

Akiknél már van

Elsőként a K&H Bank lépett, ők már öt nappal a rendelet hatályba lépése előtt megkezdték az állami garanciás hiteligénylések befogadását. A banknál már szerződést is kötöttek.

A legnagyobb magyarországi banknál több ezren érdeklődtek, itt egyre nagyobb számban érkeznek hitelkérelmek. Az Erste Bank pedig már az első tapasztalatokról is be tudott számolni. A pénzintézetnél a hitelkérelmek hetven százaléka svájci frank alapú hitelre irányul, az átlagos hitelösszeg pedig hétmillió forint.