Valér
4 °C
8 °C

Nincs túlkínálat a lakáspiacon

2005.11.30. 11:53
Túlkínálatról nem beszélhetünk a budapesti lakáspiacon, azonban szakadék húzódik meg a keresleti - kínálati oldal között a lakások árában. Míg a lakáskeresők 7 százaléka tudna 20 millió forintnál drágább ingatlant vásárolni, addig a kínálati oldalon az újépítésű ingatlanok 60 százaléka, a régebbiek 36 százaléka tartozik ide - derül ki a Media Wise Consulting kutatásából.
A kutatás jelenlegi állása szerint Budapesten közel 26 ezren gondolják úgy, hogy a következő év során lakást kívánnak vásárolni. Ez a budapesti háztartások 3,5 százaléka, ami lényegesen magasabb a GKI által prognosztizált, országos 1,4 százaléknál. A felmérést végző társaság szerint ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg nyolcezer új ingatlan vár vevőre Budapesten, nem látható az a fajta túlkínálat, ami a befektetők, ingatlankereskedők borúlátását magyarázná. Az a MWC szerint a túlkínálat tehát általánosan nem igaz, de a piacon található lakások nagy részére mégsincs fizetőképes kereslet.

A MWC szerint a lakáskeresők azonban nem kizárólag új ingatlanok között keresnek. Pillanatnyilag a budapesti piacon 35 ezer használt lakásból is választhat, aki új helyre szeretne költözni. A jelenleg is Budapesten élő lakáskeresők - a különböző beruházások értékesítési eredményei alapján - nem több, mint 60-65 százalékát teszik ki az összes keresőnek. Ez a kutatás szerint azt jelenti, hogy a közel 43 ezres kínálathoz 43 ezres becsült keresleti piac társul.

A keresleti piac részletes áttekintésekor szembetűnő a "minigarzon korszak" hanyatlása, hiszen a vevők 91 százaléka 40 négyzetméternél nagyobb lakást keres. Lakásméret vonatkozásában a 40 négyzetméter alatti lakásoknál mutatkozik számottevő különbség keresleti és kínálati oldal között, hiszen a kilenc százalékos kereslethez húsz százalékos kínálat társul. Az egyre nagyobb, tágasabb térbe való költözés szándékát mutatja, hogy a lakáskeresők közel 40 százaléka szeretne három szobás, vagy annál nagyobb lakásba költözni. A közlemény szerint a túlzott optimizmust hivatott azonban féken tartani az a tény, hogy a 26 ezer lakásvásárló több, mint 70 százalékának el kell adnia jelenlegi lakását, hogy újat vehessen. Ez viszont újabb 18 ezer használt lakás megjelenését prognosztizálja a következő év során.

Az MWC szerint a befektetők előzetes felmérések nélkül kezdenek újabb és újabb 300 ezer forint/négyzetméter ár fölötti beruházásokba, figyelmen kívül hagyva, hogy az ingatlankeresők mindössze 11 százalék képes ezt a négyzetméter árat megfizetni. A hitellehetőségek iránti bizalmatlanságot mutatja, hogy annak ellenére, hogy a kereslet milyen távol van a kínálattól, a keresők mindössze 47 százaléka szándékozik hitelt felvenni.