Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Borúlátóbb a lakosság

2004.09.28. 15:34
Az Ecostat szerint a lakosság kevésbé bizakodó saját jövőjéről, anyagi helyzetét is kilátástalanabbnak tartja, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbben közepesnek ítélik meg saját helyzetüket.
A lakossági konjunktúra-index értéke 2004 harmadik negyedévében 40,9 százalék. A bizalmi index a második negyedévihez képest 2,5 százalékponttal csökkent, de még mindig öt százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Ecostat legfrissebb kutatásaiból.

A bizalmi index részmutatóinak többsége kedvezőtlenül változott, a háztartások pénzügyi helyzetének megítélése nyolc százalékponttal romlott, az ország várható gazdasági helyzetének értékelésében négy százalékpontos a csökkenés. A munkanélküliség megítélése is kedvezőtlenebb, a mutató értéke három százalékponttal esett az előző negyedévihez képest. Az inflációs várakozások megítélése negyedév alatt nem változott.

Negatív változások

A magyar háztartások gazdasági közérzete jelentősen romlott tavaly nyáron. A 2004. tavaszi felmérésig nem is javult lényegesen, év közepére viszont valamelyest optimistább lett a lakosság. A június óta eltelt három hónapban nem történt számottevő változás a lakosság anyagi helyzetének, illetve változásának megítélésében. Ugyanakkor a makrogazdasági helyzet értékelésében bekövetkezett negatív elmozdulás a továbbiakban hatással lehet a saját helyzet kedvezőtlenebb értékelésére is.

A mintában szereplők 57 százaléka közepesnek értékeli háztartása anyagi helyzetét, de továbbra is többen vannak azok, akik ennél rosszabbnak, mint akik jobbnak ítélik anyagi körülményeiket. A múlt évben bekövetkezett változások megítélése egyértelműen negatív, valamelyest még a júniusi értékeléshez képest is romlott. A háztartások 47 százaléka érzi úgy, hogy kedvezőtlenebb lett, és csak 14 százalék azt, hogy többé-kevésbé javult háztartásának anyagi körülménye. A jövőre irányuló várakozások összességében megfelelnek a júniusi várakozásoknak. A kérdezettek 31 százaléka tart háztartása helyzetének jövőbeli romlásától, ennél 6 százalékkal kevesebben, 25 százalékuk vár javulást.

A lakosság 39 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!