Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Mindenki frankban adósodik el

2007.08.23. 14:23
Tavaly az emberek hat százaléka vásárolt ingatlant. A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik. Az Ecostat ingatlanindexe azt mutatja, a beruházók és a forgalmazók is optimisták.

Az Ecostat második negyedévi ingatlan-barométerének az első negyedévi értékhez viszonyítva 4,6 százalékos emelkedése főleg az ingatlanberuházó és ingatlanforgalmazó vállalkozások kiugróan magas optimizmusát tükrözi. Ezt a növekvő várakozást részben alátámasztja a KSH első fél évi legfrissebb jelentése a lakásépítésekről, építési engedélyekről, amely szerint a használatba vett lakások száma két százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához mérten.

Fellendülés jön

Ezen kívül több mint 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami hét százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. Az átlagosnál jobban nőtt (hat százalékkal) a vállalkozások által épített és értékesítésre szánt lakások száma.

Az ingatlanpiacot középtávon élénk növekedés jellemezte, a dinamikus fejlődést az utóbbi években kiegyensúlyozott bővülés, majd 2006-2007-ben kisebb lanyhulás követte. A teljesítmények összetétele megváltozott. Az előző években a lakásépítések volumene magas volt, az irodapiac virágzott, a szállodaépítés, a kereskedelmi és ipari ingatlanok létesítése 2005-ben tetőzött. 2006-ban sem a létesítés, sem a forgalmazás nem érte el a bázisidőszaki szintet. A lakásépítés visszaesett, ezt csak részben kompenzálta a piac más szegmensének teljesítménye. 2006-ban a két évvel korábbi 44 ezer lakásszámmal szemben 34 ezer lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt.

Mélyponton voltunk

2007-ben a lakáspiac stagnálásával, illetve kismértékű csökkenésével számolnak a kereslet szűkülése miatt. Az iroda-, a kereskedelmi és az ipari-logisztikai létesítmények piaca élénk marad, itt a szerves fejlődést külső beavatkozások nem befolyásolják. A telekpiac telítettség közeli állapotban van, a kereslet-kínálat egyensúlyba került, helyenként túlkínálat érzékelhető. Az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek.

A rendelkezésre álló információk, kapcsolódó adatok alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy az átadott lakások második negyedévi növekedése egyszeri tényezők hatása-e, vagy esetleg a trendforduló kezdete. A korábbi tapasztalatok, átfutási idők alapján valószínűsíthető, hogy a megépített és használatba vett új lakások száma tartósan a jövő év elejétől fog növekedni.

Kevesebb a hitel

A bankok jelzései szerint a lakáshitelek felvételének üteme visszaesett, a hitelállomány tavaly ilyenkor 6,2 százalékkal gyarapodott, az idén pedig csaknem feleekkora ütemben, 3,3 százalékkal nőtt január-március hónapokban. A lakossági hiteleket szinte teljes mértékben devizában veszik fel a kedvezőbb kamatfeltételek és az enyhébb kötöttségek miatt. A kedvező kamatok miatt szinte kizárólag svájci frankban adósodnak el az igénylők, a tartósan erős forint fokozza a deviza alapú hitelek iránti bizalmat. A piaci alapú hitelek átlagos nagysága 5,5 millió forint.

Az egyensúlyjavító intézkedések a korábban kiadott hitelek törlesztésére is kihatnak. A bankok legfrissebb jelzései szerint a problémás lakáshitelek volumene nem lesz jelentős, a pénzintézetek a visszatérítést megkönnyítő intézkedésekkel kívánják a veszélyt elhárítani, vélhetően eredményesen.

Sokan vásároltak

Az új lakások építésére kiadott engedélyek másfél éves adatsora, valamint az építőipari rendelések volumene és összetétele alapján arra lehet számítani, hogy a lakásépítés 2007-ben éri el a mélypontját, a visszaesés mértéke kisebb lesz a tavalyinál. Az új építési engedélyek száma az idén az első fél évben hét százalékkal magasabb volt a tavalyinál, ennek hatása a kivitelezésre-átadásra a jövő év elején-közepén fog jelentkezni. A beruházók építési hajlandósága erősödik, a befektetők, kivitelezők kapacitásaik lekötésére törekszenek. A lassan élénkülő kereslet és számos kis- és középvállalkozás finanszírozási nehézsége arra utal, hogy az élénkülés időben elnyújtva megy végbe.

Az elmúlt egy évben a lakosság mintegy hat százaléka vásárolt ingatlant. A távhődíj év eleji drasztikus emelkedésekor a közhangulat alapján a lakótelepi lakások tömeges eladására számítottak. Az elmúlt fél évben ez a vélekedés nem igazolódott, nem mutatkozott látványos kínálatbővülés a panelpiacon. Ennek oka lehet az is, hogy nem volt hosszú és hideg a tél, ami jelentősen növelte volna a fűtési költséget. A használtlakás-forgalmon belül 15-18 százalék közötti a panelek aránya.

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik, a legkeresettebb, nagy méretű és jó felszereltségü lakások akár 10 százalékkal is drágulhatnak.