Márk
13 °C
28 °C

Lámfalussy: Az adóemelés önmagában nem elég

2006.11.09. 14:48
Az eurózóna jelenlegi tagjai is megküzdöttek tíz évvel ezelőtt a magas költségvetési hiánnyal, és ma is jól látszik, azok az országok lehettek eredményesek, amelyek nem az egyszeri, adóemelésben megtestesülő intézkedésekkel operáltak - jelentette ki Lámfalussy Sándor, az euró atyja egy budapesti konferencián.

Fundamentális reformokat nem lehet sikerre vinni egy hatékony és nyitott társadalmi párbeszéd nélkül - hívta fel a figyelmet az euró atyjaként emlegetett Lámfalussy Sándor magyar származású közgazdász. Az Európai Monetáris Intézet (EMI) korábbi elnöke a Figyelő és a Heti Válasz szervezte eurókonferencián ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar államháztartás jelenlegi helyzetében az eurócsatlakozástól függetlenül is elkerülhetetlenek a rövid távon fájdalmas intézkedések, az viszont, hogy az euró az egyik eredménye is lehet egy sikeres programnak, enyhíthet a fájdalmon is.

Mások is küzdöttek

A professzor felhívta a figyelmet: 1996-1997-ben, amikor az eurózóna országai is csak készültek a monetáris unióra, az akkori konvergenciajelentésekkel kapcsolatban számos alkalommal fejezte ki aggodalmát az EMI. A legfontosabb kritikák között szerepelt az egyszeri intézkedések- a kiadáscsökkentés helyett az adóemelések irányába mutató lépések - alkalmazásában rejlő veszélyek hangsúlyozása.

Ugyanakkor minden jelentésben szerepelt az is, hogy az országok kevés figyelmet szentelnek a fenntarthatóság szempontjának: ez utóbbi aggodalom megalapozottsága a professzor szerint jól láthatóan igazolódott több euróország esetében is, amelyek most újra a költségvetési hiány elszabadulásával küzdenek. Kiemelte: a hosszú távon működőképes fiskális politika fontosságát tovább fokozza, hogy az euróországok az önálló, adott esetben átmeneti segítséget nyújtó monetáris politikáról lemondani kénytelenek.

Segíts magadon, a piac is megsegít

Az egykori konvergenciafolyamat sikerében nagy jelentőségük volt a piaci várakozásoknak, amelyek szerepe azóta még magasabb lett - állapította a meg Lámfalussy. A piaci várakozások segíthetik és akadályozhatják is a folyamatot, az euró előszobájának is mondott ERM II rendszerbe a professzor szerint csak akkor van értelme belépni, ha piaci szereplők bíznak a konvergenciát célzó fiskális politika sikerében.

Ehhez tények, nem csak szándékok kellenek, kezdd el mielőbb - de hiteles módon - rendbe rakni a saját házad táját, és akkor a piac is segíteni fog - hangsúlyozta az EMI volt elnöke. Hozzátette: a piaci bizalomhoz elengedhetetlen a látható politikai konszenzus.