Jenő
-3 °C
6 °C

'Az eva hungarikum'

2003.09.26. 12:44
László Csaba pénzügyminiszter péntek délelőtt a Törzsasztal vendégeként a jövő évi adóváltozásokról, az EU-csatlakozásról és a takarékosságról beszélt. A miniszter elismerte, hogy a kormánynak is vannak hibái, de úgy látja, ez a kabinet az, amelyik a leginkább saját programja által vezérelt.
A legtöbb kérdés az adókról, a szinte mindenkit leginkább foglalkoztatott témában érkezett a pénzügyminiszterhez. László Csaba szerint a jövő évi adóváltozásoknak kifejezetten nyertesei és nem vesztesei lesznek a vállalkozások. Az vállalkozásokat érintő előnyök között említette a társasági adó 16 százalékra csökkentését. A társasági adó csökkenése összesen közel 40 milliárd forintnyi kedvezményt jelent a hazai vállalkozásoknak.

A pénzügyminiszter szerint az SZJA sem magas nemzetközi összehasonlításban. Az interjúban László Csaba többször is említette az evát, mint hungaricumot, és mint jelentős könnyítést a vállalkozóknak.

Egységes adókulcs

A tárcánál végeztek számításokat arról, hogy mekkora lehetne az egységesített adókulcs. Ha valamennyi jövedelmet megadóztatnak, akkor 23 százalékos lehetne, de ez azt jelentené, hogy a mai adómentes minimálbért is ennyivel kellene megterhelni. Ha őket mentesítenénk, akkor viszont már 30 százalék körüli kulcsot kellene bevezetni.

Az eurózónához való csatlakozás üteme tartható, ha kormány komolyan veszi magát és elfogad egy középtávú gazdaságpolitikai stratégiát, majd ennek megfelelő megfelelő költségvetést nyújt be a parlamentnek. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a 2008-as csatlakozásig hosszú és rögös út vezet.

Nagyon sok kérdés érkezett a lakáshitellel kapcsolatban. László Csaba azzal indokolta a változásokat a rendszerben, hogy az új javaslat alapvetően azoknak szól, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek és közepes, illetve kisméretű lakást vásárolnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?