Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem lesz fájdalmas a leépítés

2003.08.28. 08:54
Hét év alatt 12 százalékkal csökkentené a közszférában dolgozók számát az SZDSZ a hatékony közigazgatás megteremtése során. A fejvadászok szerint a nyugdíjazásokkal kezdődő karcsúsítás várhatóan nem rázza meg a munkaerőpiacot.
Nem lesz fájdalmas elbocsátás a közszférában, ha megvalósul az SZDSZ, létszámcsökkentésre vonatkozó korábbi javaslata. A hétfői koalíciós egyeztetést követően merült fel ismét, hogy 2010-re 12 százalékkal kellene lejjebb vinni a közigazgatásban dolgozók számát.

Idősek és nyelveket nem beszélők veszélyben

A Napi Gazdaság által megkérdezett személyzeti tanácsadók szerint nem kell attól tartani, hogy nagy tömegben szabadul új munkaerő a piacra. A fejvadászok szerint a létszámleépítést az elbocsátásnál kevésbé fájdalmas módszerekkel - korengedményes nyugdíj, illetve tevékenységek kiszervezése - kezdik.

Így eleinte csak azok a viszonylag idős, nyelveket nem beszélő közalkalmazottak lesznek veszélyben, akik nem kiemelt szakemberei egy-egy területnek. Ők nem esélyesek arra, hogy a multinacionális vállalatoknál álláshoz jussanak. A közszférában megszokott "aktatologatást" ugyanis nem tolerálja a magánszféra, inkább azok állják meg a helyüket, akik fogékonyak a változásokra.

Hosszú, fokozatos csökkentés

Az elbocsátottak elhelyezése vagy átképzése várhatóan részben az államot terheli majd, ez viszont komoly költségeket róhat a költségvetésre. A közszférában ugyan található néhány versenyképes adminisztratív munkakör, de a sikeres elhelyezkedés leginkább az egyéntől függ - állítják a fejvadászok.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint takarékos államban elképzelhető ilyen intézkedés. Az ésszerű, a hatékonyságot nem rontó létszámvisszafogást Kovács László is összeegyeztethetőnek tartja a szocialista értékrenddel.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: hosszú időre elnyújtott, fokozatos létszámcsökkentést képzelnek el, így a nyugdíjazásokat és az üres állásokat figyelembe véve fájdalommentesen lehet majd leszorítani a fejlett országok között kiemelkedőnek számító közalkalmazotti létszámot. Egy lökésszerű, nagy leépítés a végkielégítések miatt sokkal nagyobb kárt okozna, mint hasznot - tette hozzá Kuncze.

A munkaügyi tárca nem kommentálta a felvetést.