Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Erőszak-licit az Apeh árveréseken

2004.10.15. 14:42
Fenyegetéssel lépnek fel az országos hálózatot alkotó árverési cápák az APEH árverésein, így érve el azt, hogy senki ne licitáljon az adótartozás fejében lefoglalt nagy értékű ingóságokra. Ajánlat hiányában az Apeh kénytelen a kikiáltási ár negyedéért értékesíteni például nagy értékű autókat a cápáknak.
Országos hálózatot alkotó, úgynevezett árverési cápák akadályozzák az APEH által meghirdetett liciteket - jelentette ki hétfőn Egerben az APEH Heves Megyei Igazgatóságának végrehajtásért felelős helyettes vezetője. Az agresszívan fellépő licitálók miatt, a nagy értékű ingóságok, elsősorban személygépkocsik, többnyire csupán a meghirdetett ár negyedéért kelnek el - közölte Lukács György.

Mindenütt ott vannak

Mint elmondta: az árverési cápák, folyamatosan olvassák az APEH weblapján megjelenő árverési hirdetményeket és megjelennek a licitek helyszínén. A könnyen értékesíthető ingóságok esetében, agresszív fellépéssel, fenyegetésekkel megfélemlítik azokat, akik beszállnának az árverésbe. Ajánlattétel hiányában a licit vezetője kénytelen a kikiáltási ár egynegyedére leszállítani az árat. Vagyis az árverési cápák a piaci ár negyedéért jutnak, például nagy értékű gépkocsik birtokába.

Az állam is bukik

Hozzátette, hogy ez sem az APEH-nek, sem a végrehajtás alá volt adózónak nem jó. Utóbbi nem tudja megtéríteni az adótartozását és az állam sem jut hozzá a pénzéhez. Hangsúlyozta, hogy az APEH-nek törvényes lehetősége nincs mindennek megakadályozására. Ebben a helyzetben arra kérték a rendőrséget, hogy biztosítsa egy rendőr jelenlétét az árveréseken. Abban bíznak, hogy talán ez visszatartja az árverési cápákat a megfélemlítéstől - mondta Lukács György.