Edit
15 °C
29 °C

Nem szeretjük lovainkat - enni

2001.08.10. 12:16
A lóhús ára egy év alatt kétszeresére emelkedett a "BSE-hisztéria" miatt. A magyar piacon a fogyasztók még nem igazán keresik ezt az egészséges alternatív élelmiszert, eltekintve talán a lókolbásztól - foglalja össze a piaci helyeztet a Magyar Nemzet cikke.
Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki szereti

Mielőtt Európában kitört a "BSE-hisztéria", a kereskedők élősúlyban 200-250 forintot fizettek a lóhús kilójáért. Ma már ötszáz forint feletti összeget kínálnak, ami azt jelenti, hogy egy átlagos súlyú, 360-370 kilós, hidegvérű csikóért nagyjából kétszázezer forintot kérhetnek a tenyésztők - foglalja össze a Magyar Nemzet munkatársa pénteken megjelent cikkében a lóhúspiac állását.

Zsírtalan és glikogénben gazdag

Markos László, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület elnöke a napilapnak nyilatkozva úgy vélte, várható volt, hogy megnő a kereslet az egyik legnemesebb állat húsa iránt, hiszen az ún. alternatív élelmiszerek közül ez az egyik legegészségesebb termék. A lovak izomzata szinte zsírtalan, az energiát a cukorfélék közé sorolt glikogén biztosítja.

Olasz vágóhidakon leli halálát a magyar ló

Mivel a hazai vágóhidak néhány kivétellel nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel, a magyar lovak többségét külföldön, főleg olasz vágóhidakon dolgozzák fel a hentesek. A hazai hentesüzletekben döntően importból származó lóhúsból készült termékeket forgalmaznak.

A Magyar Nemzet által megkérdezett kereskedők és húsüzemek arról számoltak be, hogy főként lengyelek és olaszok, kisebb mennyiségben kanadai cégek szállítanak a magyar piacra, ezért nem kizárt, hogy a hazai lovakat - feldolgozásuk után - "visszaimportáljuk".

Ezer forint fölött a lókolbász kilója

A beszállítók az elmúlt időben nem emelték áraikat, a forgalmazók és a feldolgozócégek 400-450 forintos kilónkénti áron szerzik be a lóhúst. A magyar piacon viszont drágultak a termékszármazékok, az elmúlt két hétben a lókolbász kilója például az átlagos 950 forintról ezer forint fölé emelkedett annak ellenére, hogy a kereslet itthon tartósan csökken a lóhús iránt, a magyarok ugyanis nem szívesen fogyasztják a lóból készült termékeket - nyilatkozta a Nemzetnek az egyik hús-nagykereskedelmi cég vezetője.

Elvileg gyorsan felfalhatnánk lovainkat

A szakmai egyesület elnöke, Markos László nem tart attól, hogy a megemelkedett felvásárlási ár miatt jelentősen megcsappanhat a második világháború óta alig-alig gyarapodó hazai lóállomány. Szerinte a jelenleg nyilvántartott 230-250 hidegvérű mén és 4000-4200 kanca megfelelő utánpótlást biztosít, bár nem elegendőt ahhoz, hogy a piaci igényeket a tenyésztők ki tudják elégíteni.