Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Lombikbébi-turizmus indulhat

2004.07.02. 07:55
Kelet-európai lombikbébi-turizmus kialakulásától tartanak az unió bővítése nyomán Nyugat-Európában. A meddőség kezelése ugyanis Magyarországon és Szlovéniában jóval olcsóbb, mint nyugaton. A magyar szakértők szerint a roham még várat magára.
Az uniós bővítésnek köszönhetően beindulhat a lombikbébi-turizmus Európa nyugati feléből keletre, mindenekelőtt Magyarországra és Szlovéniába - ilyen félelmek fogalmazódtak meg a napokban az angol sajtóban. A kezelések eredményessége néhány újonnan csatlakozott országban jobb, mint nyugaton, miközben a beavatkozások díja jóval kevesebb, mintegy harmada.

Nagy-Britanniában a mesterséges megtermékenyítések 28,4 százaléka, Magyarországon a 31,9 százaléka vezet terhességhez. Ezzel szemben egy lombikbébi-kezelés díja a szigetországban 2000 és 4000 angol font között mozog, nálunk viszont alig több mint 630 fontot, pontosabban 237 ezer forintot fizet az OEP az intézményeknek egy-egy beavatkozás után.

Hirdetni kellene

A hazai meddőségi kezelések több mint 60 százalékát végző, magánkézben lévő Kaáli Intézet alapító tulajdonosa, Steven G. Kaáli professzor kiemelte: a magyar klinikák ma még nem jelentenek komoly kihívást a nyugatnak. Véleménye szerint a magyar intézményeket erőteljesen hirdetni kellene ahhoz, hogy valódi külföldi keresletet lehessen támasztani a hazai lombikbébiprogramok iránt. A kórházak saját döntésétől is függ, hogy vállalják-e külföldi állampolgárok kezelését. A Kaáli Intézet csak magyar betegeket kezel. Ezen csak akkor változtatnának, ha megszűnne az állami támogatás, a magyar betegek ugyanis nem lennének képesek kifizetni a beavatkozás költségeit.

A hozzáértők szerint azonban az árak önmagukban sem adnak még elég indokot arra, hogy valóban beindulhasson az egészségturizmus: egy meddőséget megszüntető kezelés ugyanis több hetet is igénybe vehet, ami egy külföldi kórházban, idegen nyelvi környezetben gondot okozhat. Ezenkívül - mivel a programban való részvétel nem csak a megtermékenyítésig tart, és a későbbiekben is adódhatnak problémák - a beavatkozást végző orvossal a kezelések után is célszerű tartani a kapcsolatot.

Öt kezelés ingyenes

Ma Magyarországon az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) minden rászoruló nőnek 5 alkalommal százszázalékosan támogatja a meddőségi kezeléseket, legyen az akár állami, akár magánintézményben. "Mindezek ellenére egyáltalánnem lehet azt mondani, hogy a magyarországi lombikbébiprogramok ingyenesek lennének - tette hozzá Borsos Antal, a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója -, a betegeknek ugyanis saját zsebből kell állniuk a gyógyszerek költségeinek egy részét, ami a konkrét beavatkozás előtt akár 100-200 ezer forint között is mozoghat. A meddőségi kezeléseknél használt gyógyszerek nagy hányadát ugyanis az OEP nem támogatja." Pedig Borsos Antal szerint szükség lenne a nagyobb állami segítségre, hiszen Magyarországon lassan eléri a 2 százalékot is a lombikbébik aránya az újszülöttek között, vagyis az évente születő mintegy 96 ezer gyerekből ma már több mint 1800 mesterséges megtermékenyítés segítségével jön világra. Csak a Kaáli Intézetben például évente közel 4000 beteg kezelését végzik, az intézet 12 éves működése során pedig a több mint 25 ezer kezelésnek köszönhetően közel 7000 gyermek világrajövetelét segítették eddig elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!