Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Patinás képek a leendő kancelláriába

2002.03.07. 09:27
Lotz Károly tíz festményből álló pannósorozatát a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás során vásárolta meg a Sándor-palota számára. A képekért 55 millió forintot fizettek a két magángyűjtőnek. A szériát a Kieselbach Galéria korábban 98 millió forintért kínálta.
A tíz pannóból álló mitológiai témájú sorozatért az MKGI 55 millió forintot fizetett a két tulajdonosnak, Füzéki Bálintnak és Gömöri Istvánnénak. (Gömöriné igazgatósági tag a Láng Kiadó és Holding Rt.-ben, amely tulajdonosa a többi között az Állami Nyomda Rt.-nek, a Szikra Lapnyomda Rt.-nek és a Központi Antikvárium Kft.-nek.) Az MKGI hat nap alatt folytatta le a közbeszerzési eljárást.

Művészeti szempontok

Tájkép gémeskúttal
A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárási fajta alkalmazását a közbeszerzési törvény azon pontjával indokolták, amely műszaki-technikai sajátosságok, művészeti szempontok vagy a kizárólagos jogok védelme miatt lehetőséget ad arra, hogy az ajánlatkérő kizárólag az általa kiválasztott személyekkel tárgyaljon.

Majdnem duplájáért kínálták

Lotz Károly 1876-ban készített pannósorozata, amely eredetileg egy Sándor főherceg (ma Bródy Sándor) utcai lakóházat díszített, feltűnt a Kieselbach Galéria Antik Enteriőr kínálatában is. A szériát a tulajdonosok akkor jóval több mint 55 millió forintért adták bizományba a galériának. Az összetartozó képeket árverésen kívül, 98 millió forintért kínálták.

Gyors eladás

A tulajdonosok korábban már kapcsolatban álltak a Sándor-palotával (nemsokára ide költözik a Miniszterelnöki Hivatal), akkor az állam 55 millió forintnál jóval alacsonyabb áron kívánta megvásárolni a Lotz-képeket - mondta lapunknak Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa. Véleménye szerint azáltal, hogy galériájában bemutatta a pannósorozatot, sikerült emelnie annak árát. A Kieselbach Galériában számos külföldi gyűjtő is érdeklődött a pannók iránt, de mivel ezek védett műtárgyaknak minősülnek, vagyis nem lehet Magyarországról kivinni őket, meghiúsult az adásvétel. A tulajdonosok ugyanakkor mihamarabb el kívánták adni a képeket, s ezért újból a Sándor-palota illetékeseivel kezdtek tárgyalni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!