Sára, Márió
2 °C
6 °C

Júliustól a lóútlevél belföldön is kell

2005.05.26. 08:13
Az uniós jogharmonizáció miatt júliustól már nemcsak a külföldre szállított, hanem minden hat hónapnál idősebb lóra útlevelet kell kiállíttatni az OMMI-nál, írta a Napi Gazdaság Az indoklás szerint járványügyi és élelmiszerbiztonsági oka van a szigornak.

Július elsejétől nemcsak a határt átlépő, hanem mindegyik hat hónapnál idősebb lóra kötelező lóútlevelet kiváltani. A dokumentáció hatékonyságát segíteni hivatott új rendszer bevezetésére és működtetésére közbeszerzési pályázatot írt ki az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI).

A szerződés időtartama fél év, mivel ezt próbának szánja a szervezet, így jövőre új pályázat kiírása várható. Az ajánlattételi határidő június 8.

A Magyarország európai uniós csatlakozása óta érvényben lévő szabály szerint eddig csak a külföldre történő szállítás esetén kellett igényelni útlevelet a lovaknak, most a további EU-jogharmonizáció miatt be kell ezt vezetni belföldre vonatkozóan is, írta a Napi Gazdaság.

A lóútleveleket kiadó OMMI a Magyar Lótenyésztők és Lovasszervezetek Szövetségének központi nyilvántartó adatbázisa (EMÁR) alapján állítja ki az iratokat, május elseje óta mintegy 9 ezret, tudta meg a lap Németh Csabától, az OMMI lótenyésztési osztályvezetőjétől.

Az új szabályozással további 60-80 ezer útlevél kiváltására számít az intézet. Egy alapútlevél kiállítása 5500 forintba, míg egy fakultatív útlevélé, amely a ló származási lapját is tartalmazza 8500 forintba kerül. A bizonyítvány a ló egyedi azonosítására szolgál, amely magában foglalja a küllemi, megjelölési, származási, tulajdonosi és állat-egészségügyi adatokat, tette hozzá a főosztályvezető.

A dokumentum elsődleges célja, hogy megelőzze az EU-n belüli járványok kialakulását és terjedését, valamint az élelmiszer célra szánt esetekben eldönthető legyen, hogy a hús alkalmas-e emberi fogyasztásra.

Az élelmiszer célú használat például elsősorban a sportlovaknál kritikus pont, ugyanis ezeknél az állatoknál a sportteljesítmény fokozására gyakran olyan szereket alkalmaznak, amelyek visszamaradó szermaradványai ártalmasak az emberi egészségre. Ennek kiküszöbölésére lehet alkalmas a lóútlevél.