Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A magyar luxus nem is luxus

2008.05.26. 07:08
A fizetőképes kereslet szűkülése miatt élesedő piaci versenyben egyre több beruházó a normál lakását is prémium kategóriásként próbálja eladni. A négyzetméterenkénti 400 ezer forintos vételár azonban nem valódi luxust, hanem csak megdrágított normál lakást jelent.

Különlegesség, egyediség, luxus: mágikus erővel felruházott hívószavak a mai budapesti lakáspiacon. Miközben a fizetőképes kereslet egyre szűkül, az "átlaglakások" vásárlóköre szép lassan fogyatkozik, a prémium kategória egyre kapósabbnak tűnik.

A kihívásra válaszul ma már szinte minden bokorban penthouse terem, s a kínálatot böngészve akár az az érzése is támadhat az embernek, hogy Budapesten több luxuslakás épül, mint Dubaiban vagy Londonban, ahol ezek négyzetméterét 11 millióért "mérik". Budapesten egymillió forint körül kezdődik a megbízható prémium kategória, gyakran azonban már 400 ezertől fölfelé luxusként hirdetik a projekteket, devalválva ezzel a luxus fogalmát - állítja Takács Róbert, az Európa Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatója.

A szakember szerint a jó minőségű lakóparkoknak nem kedvez, hogy a középszerű lakóépületeket gyakorta túlárazzák, majd olyan kedvezményekkel kecsegtetik a vevőket, amelyek valójában nem is kedvezmények, hiszen a lakás valódi értékét sokszor az eredeti ár sem tükrözi. Ilyen engedményeket a minőségi lakások építtetői nem tudnak felajánlani, hiszen ezek önköltségi árai a műszaki tartalom és a prémium lokációban található telkek ára miatt is jóval magasabbak.

Azoknak a műszaki tételeknek, amelyeket egyes lakóparkok luxusként próbálnak eladni, valójában benne kell lenniük az alapárban, ha a beruházó igazán komfortos, nyugodt életkörülményeket akar biztosítani vevői számára. Az első hallásra bonyolultnak hangzó technikai, minőségi kérdésekre oda kell figyelniük a potenciális vevőknek, ha valóban minőségi és értéktartó lakás tulajdonosaivá akarnak válni.