Piroska
-2 °C
5 °C

A gyenge dollár luxusutakra csábít

2004.12.20. 07:51
A dollár tartós mélyrepülése jót tesz a luxusutazások piacának, az utazási irodák követik az árfolyam mozgását, és engednek az áraikból.
A dollárelszámolású desztinációk - közöttük az egzotikus és a luxusutak - jókorát szakíthatnak az amerikai deviza gyengélkedéséből, a Napi Gazdaság által megkérdezett utazási irodák ugyanis követik a kurzust, és engednek az árakból. A piac kínálati, így az irodák legfontosabb célja minél több utast szerezni, illetve megtartani. A mostanihoz hasonló esetekben gyakorlatilag azonnal követi a piac az elsőként árat csökkentőket.

Egy-egy deviza árfolyamának tartós változását általában 1-1,5 hónapos késéssel követik az első irodák. A nagyobb vállalkozások számára persze vannak lehetőségek az árfolyammozgásokban rejlő kockázatok kivédésére, ám ehhez 100 milliós nagyságrendű forinttartalékok szükségesek. Idegenforgalmi szakemberek szerint az egzotikus utak piaca meglehetősen szűk, ám stabil; nagy növekedésre nem lehet számítani az árak mérséklődése esetén sem.

Engednek az árból "A dollár mostani gyengüléséhez hasonló esetekben engedünk árainkból, kivéve a túlkönyvelt utakat" - mondta Mohácsi Péter, a Vista pénzügyi igazgatója. Az iroda az előre meghirdetett kontingensutak árat a mostani helyzetben 5-10 százalékkal mérsékli, az egyedi szervezésű utak esetében pedig a napi árfolyamot veszik alapul. Az iroda árai kialakításához banki árfolyambecslést vesz igénybe, ehhez hozzávetőleg 10 százalék körüli biztonsági rátát számolnak, ám ez a mostanihoz hasonló helyzetekben gyorsan el is olvadhat.

A Best Reisen is követi az árfolyammozgásokat, csak olyan esetekben nem kényszerülnek erre, mint például a szilveszteri foglalások, amelyek többnyire meghaladják a kínálatot. Zám Tibor irodavezető szerint a dollárelszámolású úti célok láthatóan elszívják a keresletet a többi piacról, jó példa erre Tunézia, amely most kifejezetten versenyképes árakat kínál. Tapasztalataik szerint az egzotikus és luxusutazások iránti kereslet messze nem nő az árak esésének arányában.

A Mercator Travel oly mértékben követi az árfolyamokat, hogy katalógusukhoz külön mellékelnek árlistát, amit folyamatosan frissítenek. Az elsősorban egyéni utak szervezésére szakosodott iroda internetes rendelés esetén heti frissítésű árfolyamot alkalmaz, a személyes, irodai ügyintézés során pedig napi árfolyamon számolnak, s így követik az árfolyammozgásokat.