Vendel
6 °C
20 °C

Leállt a luxuslakáspiac

2008.09.24. 08:37
Több sebből is vérzik a budapesti luxuslakáspiac, amelyre a külföldi bérlők eltűnése után az APEH vagyonosodási vizsgálatai, majd a nemzetközi pénzügyi válság mért súlyos csapást.

Csaknem lehetetlen eladni az 50 millió fölötti ingatlanokat, a vagyonosodási vizsgálattól való félelem alaposan visszafogta a vásárlási kedvet - mondta Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonos vezetője. Míg tavaly a második kerületi irodában 40 millió forint volt az átlagos tranzakcióérték, ebben az évben ez az összeg 22 millióra zsugorodott, mert elterjedt a piacon, hogy a 30 millió forint fölött vásárlók számíthatnak az APEH érdeklődésére.

A vásárlások megtorpanása mellett a bérleti piac is türelemjátékhoz kezd hasonlítani: az igényes lakásokat hosszú távra bérbe vevő külföldiek számának megcsappanása következtében egyszerűen nem működik a piac ezen szelete - mondja Nagy Balázs. A multicégek mára lényegében teljes személycserét hajtottak végre, magyar alkalmazottaik pedig nem jelennek meg a keresleti oldalon.

Eltűnt az a korábbi befektetői kör is, amely kiadási céllal vásárolta fel az új projektek exkluzív lakásait. A lavinává duzzadó pénzügyi válság adta meg a kegyelemdöfést a luxuslakáspiacnak. Így a hétszázezertől akár milliós szintig terjedő négyzetméterárú lakások sokszor több évvel az elkészültük után is üresen árválkodnak, legyenek akár a kuriózumnak számító Várnegyedben vagy a belváros szívében, de a Rózsadomb, a Gellérthegy vagy a Duna-part sem kivétel - igencsak bajban vannak tehát azok a beruházók, amelyek alapvetően erre a keresletre tervezték projektjeiket.

A piaci változások hatására tervezik át például a Duna Plaza mögötti, korábban grandiózus marketinggel beharangozott Budapest 360 fok programot kereskedelmi és irodaberuházássá, vagy alakítják át a loftlakásokat ott, ahol még megtehetik - mert ahol már megépültek, ott bizony hiába várnak rájuk vevőt Nagy Balázs szerint. Végső megoldásként egyesek megpróbálnak az egész projekttől megszabadulni, mint a Danubio parktól a spanyol Martinsa Fadesa.

Őket persze a prémium szegmens megtorpanó kereslete mellett a nemzetközi pénzügyi válság is sújtotta, miként a másik nagy spanyol fejlesztőt, a Habitatot is, amely szintén a hitelkrízis miatt kényszerül túladni az 1800 lakásosra tervezett Vaskapu projekten. A megváltozott piaci viszonyok nemcsak a nagy projektek luxuslakásait tették eladhatatlanná, hanem a drágább belvárosi ingatlanok vevő- és bérlőkörét is felszámolták.

Kérdésessé vált például a Nagydiófa utcai Grandio sorsa, de a sikersztorinak indult Palazzo Dorottyában is van még miből választani. A finanszírozás nehezedése mellett beruházói hibákkal is magyarázható a luxuspiaci bessz - véli Kala Imréné, a Kala és Társa iroda egyik tulajdonosa. Véleménye szerint a fejlesztők nem vesznek tudomást az állandóan változó piaci igényekről, sem a külső és a belső tervezésben, sem a felszereltségben nem tartanak lépést a korral - pedig ma már egy dunai panoráma nem elég a 700-800 ezer forintos négyzetméterárhoz.