Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Horn beszólt a gazdasági tárcának

2004.02.08. 19:15
Horn Gyula, az SZDSZ által irányított gazdasági tárcát bírálta, amiért még nem vette meg a kormány az M5-ös autópályát működtető társaságot. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök viszont az üggyel kapcsolatos nyilvános vitát okolja az eddigi kudarcért. Az ellenzék eközben azt nehezményezte, hogy az MSZP pártkongresszusára időzítik a sztráda matricásítását.
Horn Gyula vasárnap bírálta az SZDSZ által irányított gazdasági tárcát az M5-ös autópályáról folyó tárgyalások nyomán kialakult helyzet miatt. "Az illetékes tárca (...) kialakított egy olyan helyzetet, ami minden, csak nem jó" - jelentette ki a volt kormányfő a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. Horn Gyula hangsúlyozta, hogy "nincs mit szégyellni a kormány teljesítményén", keserűen veszi azonban tudomásul a legutóbbi eseményeket.

Hornt dühíti az M5-ös ügye

A politikus a kormány sikertörténetének nevezte a Postabank privatizálását és az M5-ösön kialakult helyzet gyökeres megváltoztatását, ugyanakkor közölte: "... engem is dühít, amikor egy ilyen jó dolgot így el lehet (...) rontani". Mint mondta, 1994-98 között sok kemény kritikát kaptak a koalíciós partnertől, és abban, hogy az MSZP végül is nem győzött, nekik is szerepük volt.

"A sajátjaink estek nekünk

"Ha bárhol (...) valamit akartunk csinálni, nem elsősorban az ellenzék esett nekünk annak idején, hanem a sajátjaink, akik nem értettek egyet a dolgokkal és a koalíciós partnernek a képviselői" - közölte Horn Gyula, megjegyezve: "én most nem az SZDSZ ellen akarok beszélni, csak tényeket mondok".

A volt miniszterelnök rámutatott arra, hogy ez esetben is a koalíciós partnerről van szó, hiszen a gazdasági és közlekedési miniszteri posztot az SZDSZ tölti be. "Meggyőződésem szerint arra van szükség ebben az ügyben is és másokban is (..), hogy vonjuk le a tanulságokat" - szögezte le.

Kuncze: Nem tesz jót a nyilvános vita

Nem tesz jót az M5-ös autópálya kivásárlásának az, hogy a tranzakcióról folyamatos, nyilvánosság előtti tárgyalás zajlik - nyilatkozta Kuncze Gábor újságíróknak vasárnap. "Nem a gazdasági minisztérium rohangált a nyilvánosság elé ennek az ügynek a különböző lépéseivel" - hangoztatta, annak kapcsán, hogy Horn Gyula szocialista politikus vasárnap bírálta az SZDSZ által irányított gazdasági tárcát az M5-ös autópályáról folyó tárgyalások nyomán kialakult helyzet miatt.

"Ők azon dolgoznak, hogy megtörténhessen a matricássá alakítás és, hogy még ebben a kormányzati ciklusban tovább épülhessen a sztráda Szegedig" - fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve: ez a minisztérium feladata és ezt el fogják látni.

Párkongresszusra időzített matricásítás?
A Fidesz szerint a kormány saját tárgyalási pozícióját rontja, és "az adófizetők százmillió forintjait veszélyezteti" azzal, hogy az MSZP kongresszusának időpontjához köti az M5-ös autópálya matricássá tételét - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MSZP szóvivője vasárnap cáfolta Szijjártó Péter fideszes képviselő aznapi kijelentését, miszerint a párt kongresszusának időpontjához köti az M5-ös autópálya matricássá tételét. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott: "Szijjártó Péternek el kellene dönteni, hogy az MSZP kongresszusának idejét akarja-e tovább tolni, ami nem az ő hatásköre, vagy valójában késleltetni szeretné a mindenki által várt matrica bevezetését".

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint pártkongresszusok előtt szoktak kongresszusi felajánlásokat tenni, úgy látszik, ez is egy ilyen elem. "Egyébként ez nem az SZDSZ ügye" - tette hozzá. Az SZDSZ elnöke a Fidesz részéről érkező kritikákra reagálva közölte: volt négy évük, hogy megoldják ezt a problémát, de - mutatott rá - hozzá sem kezdtek.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft