Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hitelből venné meg az állam az M5-öst

2004.01.31. 13:03
Az Állami Autópályakezelő venné meg az M5-ös autópálya jenelegi tulajdonosának, az AKA Rt-nek a részvényeit - közölte a gazdasági tárca politikai államtitkára. A cég kereskedelmi bankok hiteléből vásárolná meg a pályát, ám az ár továbbra sem publikus.
Elkészült az a szerződés, amely lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy az általa kijelölt állami intézmény megvásárolja az M5-ös autópálya tulajdonosa, az AKA Rt. részvényeit - mondta Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára szombaton az MTI-nek. "A szerződést parafálták szombaton, az aláírásához azonban még kormánydöntésre van szükség" - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a GKM és a Pénzügyminisztérium arra tesz javaslatot a kormánynak, hogy a kivásárlásban közreműködő állami intézmény az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. legyen. Az ügylet tervezett lebonyolításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ÁAK egy kereskedelmi bankokból összeállt konzorciumtól venne fel hitelt az AKA Rt. kivásárlásához.

Gaál Gyula elmondta: van egy olyan konstrukciós javaslat is, amely szerint az M5-ös autópályát anélkül lehetne a matricás rendszerbe bekapcsolni, és a Szeged-Kiskunfélegyháza szakaszt megépíteni, hogy a kormány teljesen kivásárolná a jelenlegi tulajdonost. Szavai szerint pénzügyileg, gazdaságilag és politikailag is kedvezőbb lenne, ha a kormány az AKA Rt-vel együttműködve alakítaná ki a matricás rendszer lehetőségét, és építené meg a hiányzó szakaszokat. Hozzátette: az AKA tulajdonosai készséget mutatnak erre a megoldásra.

Gaál Gyula, a pénteken napvilágra került hírre, miszerint a Magyar Posta vásárolná ki az AKA Rt-t, úgy fogalmazott: mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat a Magyar Posta már hetek óta nincs napirenden. Az államtitkár a szerződési feltételekről, például az ügylet értékéről - tekintettel arra, hogy a szerződést még nem írták alá - nem kívánt részleteket közölni.