Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Csillag szerint adottak az M5-ös kivásárlásának feltételei

2004.01.13. 14:22
A gazdasági és közlekedési miniszter szerint négy szempont alapján döntött a kormány az M5-ös kivásárlása mellett. Most már szabad az út a matricás rendszer bevezetése előtt.
Most már adott a lehetősége az M5-ös autópálya matricás rendszerbe vonásának és belátható időn belüli továbbépítésének - közölte Csillag István kedden egy szegedi sajtótájékoztatón. A gazdasági és közlekedési miniszter elmondása szerint eddig azért tárgyaltak, hogy legyen lehetőség az M5-ös ügyének a rendezésére. Most azonban már szabad az út, ennek meg vannak az ellenőrizhető, kézzel fogható feltételei.

M5-ös a határig

A miniszter szerint a legfontosabb szempont, hogy kerüljön be a matricarendszerbe az M5-ös, és ezzel teremtődjön meg az egyenlő hozzáférés lehetősége az autópályát használók számára. Fontos továbbá, hogy az autópálya érjen el belátható időn belül Szegedig, majd az országhatárig.

Csillag István szerint olyan megoldást kell találni, amely az adófizetőknek - akik közül csak minden hatodik használ autópályát - arányos összegbe kerül. Végül, negyedik szempontnak a jogállamiságot említette a miniszter, amelynek értelmében egyezségre kell jutni az M5-ös autópálya tulajdonosaival. Minthogy nem sikerült a jelenlegi tulajdonosokkal a négy szempont egyidejű és arányos megvalósításában megállapodni, sor került a kormánydöntésre, melynek értelmében a kormány megkísérli a kivásárlást.

Kuncze Gábor szerint fontos a megfelelő közlekedési rendszer kiépítése, hiszen Magyarországon is beigazolódott, hogy oda megy szívesen a befektető, amerre jó a közlekedési lehetőség.