Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Diétásabb lesz a McDonalds

2007.05.22. 07:24
A tervezettnél előbb várható az egészségesebb sütőolajra történő átállás a magyarországi McDonald's éttermeiben. Vadnai Ágnes, a cég kommunikációs menedzsere a Világgazdaságnak kifejtette: a tavaly bejelentett terveikhez képest gyorsabban halad a felhasznált sütőolaj transzzsírsav- (TFA-) tartalmának csökkentése.

Az eredetileg tervezett 2008 helyett így már ez év októberében a minimális 2 százalék alá csökkentik az olaj TFA-arányát. Az egészségesebb alapanyag beszerzési ára az eddiginél 30-40 százalékkal lesz magasabb. A fogyasztói árakban azonban ez nem jelenik majd meg - ígéri a kommunikációs menedzser.

A McDonald's jelenlegi, a beszerzés körülbelül 2 százalékát adó sütőolaja magas olajsavtartalmú repce- és napraforgóolaj keveréke. Vadnai Ágnes szerint ez jelenleg a piacon elérhető legkorszerűbb sütőolaj. Transzzsírsavtartalma nem éri el az 5 százalékot, így például a legtöbb olajat felvevő sült burgonya adagjában is 0,5 gramm, azaz az egészségügyileg már károsnak mondott mennyiség (napi 5 gramm) alatt van.

Egyedül Dániában

A cég éttermeiben műszert használnak az olaj minőségének ellenőrzésére, így azt ennek megfelelően cserélik. A napi felhasználás éttermenként eléri a 30 litert. Ez a 92 hazai McDonald'sszel számolva átlagosan 2760 liter elhasznált sütőolajat jelent naponta. A hulladékot újrahasznosítják: Ausztriában készül belőle biodízel - emeli ki Vadnai Ágnes.

Európában egyedül Dániában vezettek be eddig törvényi szabályozást a transzzsírsavtartalomra. A helyzet Magyarországon hasonló a régióbeli államokéhoz.

Az OÉTI tájékoztatása szerint egyelőre önkéntes szabályozás létezik; ez azt jelenti, hogy a gyártók saját maguk dönthetnek a káros anyag csökkentéséről. Ez idáig több margaringyártó cég technológiát módosított a káros koleszterin mérséklése érdekében. Ezenkívül a 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlások között szerepel, hogy a transzzsírsavak a napi élelmiszer-fogyasztásunkból származó energiának csak egy százalékát adják. Az unión belül azonban egységes szabályozásra lenne szükség - véli Lugasi Andrea, az OÉTI főigazgató-helyettese.

Nem tilos

Nemzeti jogszabály alkotása nem tilos, de ezt el kell fogadtatni az összes tagállammal, és nem akadályozhatja az áruk szabad áramlását. Hozzátette: a szabályozásnak a piac minden szereplőjére érvényesnek kell lennie, tehát a korlátozás nem szűkíthető le csak a gyorséttermekre, hiszen nem csak az ott kapható ételek lehetnek potenciális TFA-források.

Valójában nem az a fő probléma - teszi hozzá Lugasi Andrea -, hogy vannak nagy transzzsírsavtartalmú élelmiszerek a piacon, hanem az, hogy ezek az élelmiszerek más szempontból sem tekinthetők egészségesnek (nagy zsír-, energia- és telítettzsírsav-tartalom), és ennek ellenére sokat fogyasztunk belőlük. Ennek csökkentése két úton érhető el: a gyártók önkorlátozó magatartásával az általuk előállított készítmények transzzsírsavtartalmára vonatkozóan, illetve a fogyasztók önkorlátozásával a táplálkozási szokásokra vonatkozóan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!