Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A Traubi nem gyárthat Márkát

2001.05.14. 16:13
A Magyar Szabadalmi Hivatal megerősítette, hogy a Promontorborhoz kerültek a Márka üdítőital védjegyek és nem a Traubihoz. Így a Promontorbor jogi úton elérheti, hogy a Traubi hagyjon fel a Márka üdítők gyártásával.
A Promontorbor Rt. és nem a Traubi Hungária Rt. kapta meg a Márka védjegyek oltalmát, hiszen visszamenőleg igazolni tudta, hogy a rendszerváltás előtti gyártó, a Pest Megyei Pincegazdaság (PMC) jogutódjának tekinthető - mondta az Indexnek Sorosi Gyula, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) Nemzeti Védjegyosztályának vezetője. Így lezáródni látszik a védjegyvita, s az osztályvezető véleménye szerint a Promontorbor - élve a védjegyoltalom adta jogi lehetőségekkel - elérheti, hogy a Traubi Hungária ne gyárthasson Márka üdítőket. A védjegyoltalom ugyanis ezt lehetővé teszi, így csak azok gyárthatnak Márkát, akiknek a Promontorbor erre engedélyt ad.

A jogutódlás döntött

A Traubi és a Promontorbor korábbi, egymásnak gyakran ellentmondó nyilatkozatait tisztázandó, az osztályvezető az Indexnek elmondta: legutóbb 1984-től 1994-ig a PMC-hez tartozott a Márka védjegye. Ezután a Márka évekig nem állt védjegyoltalom alatt. Később, 1998 és 2000 között három vállalat adott be kérelmet a védjegyezésre: a Promontorbor, az EgerItal Kft. és a MárMa Kft. Az EgerItal védjegykérelme a Traubi Hungáriához került, a MárMa-ét pedig elutasította az MSZH.

Mivel az EgerItal, illetve a Traubi nem tudta iratokkal, számlákkal vagy egyéb módon igazolni, hogy cégük a Pest Megyei Pincegazdaság jogutódjának lenne tekinthető, hamarosan értesíteni fogjuk őket, hogy védjegykérelmüket elutasítottuk - mondta Sorosi Gyula. A Promontorbor nyolc védjegykérelméből ötre viszont "rábólintott" az MSZH, s minden bizonnyal a többi három is náluk landol.

Folytatás a bíróságon?

A Traubi Hungária ez év február óta gyárt Márka üdítőket, ami miatt a Promontorbor előbb séróból, majd már a védjegyoltalmat lobogtatva jelentette fel a Traubi Hungáriát védjegybitorlás alapos gyanúja miatt. A Traubi most válaszút előtt áll: vagy beszünteti a gyártást, vagy újabb csatát vív a Promontorborral a bíróságon.