Elrendelték a korlátozás második kategóriáját is

2009.01.07. 08:10
Ma 64 millió köbméter gáz fogyasztását várják. Az Ukrajnából érkező gázszállítás teljes leállása miatt kedd este már elrendelték az első kategóriába tartozóknál a korlátozást. Ma reggel nyolctól pedig már a második kategóriában is elrendelték. Lakossági korlátozás nem lesz.

Szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszálító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, miután az első kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozta – közölte a gázipari rendszerirányító FGSZ.

Az intézkedést az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága érdekében hozták meg - olvasható a közleményben. Amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ.

Ukrajna kedden 15:25-kor elzárta a gázcsapot és nem továbbította Magyarországra az orosz földgázt.

A lakosságot nem érinti

A földgázfogyasztás kedden 68 millió köbméter volt. Szerdán a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20:30-kor elrendelt, az első kategóriás – nagy ipari fogyasztókat – érintő korlátozás hatására. Ez a mennyiség rendelkezésre is áll. Ugyan a tározókból csak napi 52 millió köbméter nyerhető ki, de hozzájön ehhez a 9 millió köbméter hazai termelés, illetve a 3 millió köbméter nyugati export – olvasható az FGSZ honlapján.

A korlátozás elrendelésénél először azok a legnagyobb, óránként legalább 2500 köbmétert elhasználó ipari üzemek kerülnek sorra, amelyeknél technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók közé.

Nincs gáz Ferihegyen sem

Az óránként 4000 köbméter gázt használó Ferihegy a korlátozható fogyasztók második kategóriájába tartozik, szerdára virradó éjjel le kellett kapcsolniuk a fogyasztást. Szollár Domokos szóvivő elmondta: a gáz kizárólag a fűtés és a melegvíz biztosítására szolgál, kiváltására pedig a repülőtér 80 ezer liter gázolajjal rendelkezik, melynek használatára átállították a kazánokat. A reptér megkezdte a tárgyalásokat a Mollal az olajtartalék folyamatos biztosítása érdekében. Szollár ugyanakkor hangsúlyozta: a reptér működését, biztonságát a gázkorlátozás nem, egyedül egy a sztrájk esetleges folytatása fenyegeti.

A második körben azoktól vesznek el gázt, amelyek 500 és 2500 köbmétert fogyasztanak óránként. Ezután jönnek az egyéb ipari és kereskedelmi fogyasztók. Negyedik kategóriába tartoznak a kommunális fogyasztók, az utolsó, ötödik kategóriában pedig a lakossági fogyasztók.

A miniszter többször hangsúlyozta, hogy Magyarország tartalékai elegendőek, lakossági korlátozásra nem lesz szükség. A tározókban 3,5 milliárd köbméter gáz van, ebből napi 52 millió köbmétert tudnak kivenni, így a készletek akár 70 napra is elegendőek. Éves szinten az ország 13-14 milliárd köbméteres fogyasztásából 5,5-6 milliárd köbméter a lakossági felhasználás, ami télen sem jelent többet napi 40-45 millió köbméternél. Vagyis a lakosság ellátása csak a tartalékokból biztosítható

Több ország bajban

Az ukrán-orosz gázvita kedden eszkalálódott, Ukrajna megcsapolta a tranzitgázt, válaszul a Gazprom radikálisan lecsökkentette a szállított gáz mennyiségét. A Gazprom kedden körülbelül 65 millió köbméter földgázt szállított európai vevőinek Ukrajnán át a január elseje óta szokásos, napi 300 millió köbméter helyett. Mindkét fél a másikat hibáztatja a kialakult helyzetért. A gázszállítmány ilyen mértékű csökkenése kritikus helyzetbe hozott több országot.

Szerda reggel Ausztriába felé is teljesen leállt az orosz földgázexport. Az OMV a tartalékokból, a hazai termelésből és más importból oldja meg a fogyasztók ellátását. Ausztria földgázszükségletének 51 százalékát szokásosan Oroszországból, 31 százalékát Norvégiából, 18 százalékát hazai termelésből fedezi.

Éjfélkor Csehország, Szlovákia és Románia felé is teljesen leállították a szállítást. Szlovákiában, ahol kedd délután 14 órakor a gázszállítások terén szükségállapotot rendeltek el, ennek következtében már szerdától kezdve korlátozni fogják a nagyfogyasztóknak a gázszállítást. A lakossági gázszolgáltatás korlátozás nélkül működik. A helyzetet elemezzük, s amint lehetővé vélik, részletes tájékoztatást adunk - olvasható a szlovák gázszállító vállalat, az SPP-distribúcia közleményében, írja az MTI. Lubomír Jahnátek ipari miniszter szerint Szlovákiában a gázszállítást jelenleg az állami tartalékból biztosítják. Ez a jelenlegi mintegy mínusz tíz Celsius fokos hőmérsékletnél és napi 22 millió köbméteres fogyasztásnál mintegy 10 napra elegendő. A nap folyamán összeül a válságstáb, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

A legnagyobb cseh földgázimportőr, az RWE Transgas még az éjjeli órákban növelte a földgázbehozatalt az úgynevezett északi útvonalon. Pillanatnyilag sikerült bebiztosítanunk a napi fogyasztást, amely mintegy 50 millió köbméter Csehországban - jelentette ki Martin Chalupsky, a cég szóvivője. Az RWE Transgas nem számol azzal, hogy az orosz földgázszállítások teljes leállása a lakosságot is érinthetné. Nem tervezünk semmilyen rendkívüli intézkedéseket - mondta a szóvivő. Az RWE Transgas az úgynevezett északi útvonalon Norvégiából szerzi be a földgázt.

Ukrajna Oroszországra mutogat, mondván, hogy ők nem küldik a gázt. A Gazprom szerint viszont Ukrajna volt az, mely reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, melyen át a gázt Nyugat-Európába továbbítják. Szerbia, Bulgária, Horvátország, Görögország, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Macedónia felé már kedden teljesen leállították a szállítást.