Márk
13 °C
28 °C

Rekordforgalom a műszaki boltokban

2006.11.27. 07:56
A műszaki áruházakban már igazi karácsonyi hangulat van, hétvégenként a pénztárak előtt kígyóznak a sorok. Ez a vevőáradat a kereskedőket is optimistává teszi, forgalmuk a tavalyi rekord után idén még magasabb lehet, a megszorítások pedig egyáltalán nem érződnek a vásárlási kedvben - derült ki a Napi Gazdaság körkérdéséből.
Az elektronikai cikkek forgalma egyébként is november-decemberben a legnagyobb, az értékesítések ebben a hónapban már meghaladják a tavalyit (a növekedés két számjegyű), és a tendencia a következő hetekben is folytatódni fog - mondta Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere.

Az Electro World áruházaiban is jó karácsonyra számítanak, amit a novemberi adatok igazolnak is, az Euronics viszont érzi a vásárlóerő-csökkenést. Az Euronics vidéken és elsősorban a háztartási gépek piacán erős, itt mintha a vásárlók óvatosabbak lennének a tavalyi évhez képest. Az idén az előrejelzések a piac 15 százalékos bővülésével számolnak, az értékesítések egyelőre alatta maradnak ennek a becslésnek, de a legerősebb időszak csak most következik.

A megszorítások hatása a jövő év elején mutatkozik meg, a vásárlók - ha kell, hitelből - megtartják az eddigi vásárlási szokásaikat. A labdarúgó-világbajnokság miatt nyáron a televízióértékesítés karácsonyi forgalmat hozott, de azóta az lcd- és a plazmatévék ára 30 százalékkal csökkent, így sok háztartásban kerülhet ilyen készülék a fa alá. Az igazi vevőcsalogató nulla százalékos THM-ű hitelekkel a kereskedelmi láncok csak december elején rukkolnak majd elő, amitől további forgalomnövekedést várnak.

A jövőre megszűnő, így december végéig kihasználható Sulinet-kedvezmény laptopvásárlási lázat hozott, több típusból már most hiány van, pedig a kereskedők csak december elejétől várják a rohamot. Az értékesítések ötödével növekedtek, különösen az olcsó, 150-200 ezer forintos eszközök népszerűek. Magyarországon a számítástechnikai eszközök eladásából származó bevétel - az árcsökkenés ellenére - tovább bővült - hangsúlyozta Gálfi István, a Qwerty ügyvezetője. Idén folyamatosan csökkent a számítástechnikai eszközök eladása, de a trend októberben megfordult, és megindult a növekedés, de az eladások még mindig a tavalyi alatt vannak.

A karácsonyi szezon egyre rövidebb, sokan viszont elhalasztják a vásárlásokat, mert megvárják a Microsoft új operációs rendszerének, a Vistának a piacra kerülését, tette hozzá Patkó Zsolt, a Bluefish Network Kft. vállalati üzletágának vezetője. A Microsoft új játékkonzolja, a mobil navigációs rendszerek és a digitális hanghordozók is népszerűek lesznek idén. A konzolok közül a Xbox 360-as lesz az idei kedvenc, borsos ára ellenére a forgalmazó Microsoft Magyarország 10 ezer fölötti eladással számol.