Auguszta
-3 °C
2 °C

A GKM megtartaná a pályamatricát

2003.10.20. 15:27
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem támogatja, hogy az úthasználtai díj esetleges bevezetése ingyenessé tegye az autópályák használatát. A Világgazdaság értesülése szerint a környezetvédelmi tárca előterjesztése ezt javasolja.
A környezetvédelmi tárca javaslata szerint 2004. január elsejétől a gépjárműadót úthasználati díj váltaná fel. Az új adónem bevezetése után nem kellene autópályadíjat fizetni - értesült a Világgazdaság.

Az Indexnek a tárca megerősítette, hogy valóban készült ilyen javaslat, azonban az még nem került tárcaközi egyeztetésre, így hivatalos vélemény sem alakult ki róla. Még teljesen bizonytalan, mikor kerül a kormány elé a javaslat - közölték a minisztérium sajtóosztályán.

Használattal arányos díj

A Gazdasági és Közlekedési tárca, amellett, hogy támogatna egy ilyen javaslatot, a következőkre hívja fel a figyelmet. A jogszabályok alapján a közlekedési miniszternek a hatásköre az autópályák használatáért fizetendő úthasználati díj mértékének, a fizetés módjának és feltételeinek meghatározása. Ebből következően a jogalkotás nem tartozik a környezetvédelmi tárca hatáskörébe.

A KvVM javaslata nincs összhangban az sem az EU, sem pedig a hazai infrastruktúra-használat szabályozásával. Ezek ugyanis egyértelműen a használattal arányos díjfizetés mellett foglalnak állást. A díjbevétel nem adó. Így azt lehetőleg a használattal arányosan, az igénybe vett szolgáltatás után kell fizetni.

A tervezett törvény javaslat előkészítetlen, nincs összhangban sem a magyar sem az EU díjpolitikájával, hiszen kötelező úthasználati díj nem létezik egyetlen EU tagországban sem, ezért azt a GKM nem támogatja.