Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Négynapos nyári sztrádamatrica

2003.05.08. 09:30
Bevezetik a négy napig használható autópálya-matricát - jelentette be Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Ezt június 15-től augusztus 31-ig a személyautókkal a hét bármely négy napján használhatják az utazók. Az összes állami díjas sztrádán használható, ára 1000 forint.
Az úthasználattal arányos díjfizetésre jelenleg nincs lehetőség, mivel a kapukat az előző kormány lebontotta. Közép- és hoszszú távon azonban ilyen típusú díjfizetést fognak alkalmazni, modern eszközökkel. Ezúttal az örökölt rendszerből próbálták kidolgozni a legjobb megoldást. A szaktárca bízik abban, hogy az új matricával a díjasítás következtében az autópályát elhagyó autósréteg (körülbelül 10 százalék) visszatér a sztrádákra.

Egymillió vásárlóra számítanak

Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. vezérigazgatója a díjszedés jövőjéről szólva elmondta, hogy az év elején megkezdődött az a munka, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és az EU-csatlakozással is szükségessé váló - díjpolitika kialakítását célozza.

A feladatok koordinálására szakértői bizottságot hoztak létre, amely a tervek szerint 2003 végéig döntésre alkalmas koncepciót dolgoz ki. Jövőre tervezik a részletes megvalósíthatósági vizsgálatok elvégzését, majd nyílt versenyeztetést követően 2005-ben kiépülne az új tarifarendszer bevezetéséhez szükséges infrastruktúra.

Az ÁAK arra számít, hogy a két és fél hónap alatt egymillióan veszik meg a matricát. Ez a társaság számára negatív szaldóval jár, de a mérleg másik serpenyőjében a kisebb környezetterhelés áll.