Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Matyi borskanzent épít Pécsett

2007.10.24. 07:32
Hétmilliárd forint beruházással borskanzent épít Pécsett Matyi Dezső. A multifunkcionális szórakoztató központ az üzletember tervei szerint 2010-re készül el.

Az eddig megismert helyszíneken túl új attrakcióval bővül az Európa kulturális fővárosa program Pécsett. A belvárostól alig pár száz méterre és a 6-os út mellett lévő 18 ezer négyzetméteres területen borskanzent és kulturális központot építenek fel.

Az Alexandra könyvkereskedő cég korábbi telephelyén - amely egykor az Ércbányászati Vállalat telephelye volt - 44 borpincéből álló skanzen épül, amelyhez egy különleges, többfunkciós épület is járul.

A 75 méter átmérőjű, üvegkupolával fedett épületben színpad, étterem és kiállítóhelyiség kap helyet. A belső termekben egy időben ezren tartózkodhatnak, de a kupola szétnyitásával a befogadóképesség ötezresre bővíthető, hiszen az épület előtti területről és a borpincék teraszairól is élvezhetők lesznek a programok.

A tulajdonos az Alexandra könyvesházakban már bevált módszer szerint sokszínű és díjmentes irodalmi, illetve zenei programajánlattal tervezi idecsábítani a látogatókat. A borpincékben 22 magyar borvidék mutatkozik be, de helyet kapnak a világ nagy bortermelő országai is. A skanzenben borfeldolgozó üzem is létesül.

A látványpincészetben évi 1 millió palack Matias márkanevű bort készítenek, a látogatók az egész gyártási folyamatot megtekinthetik. A borfeldolgozóban a Matyi Dezső tulajdonában lévő villányi, pécsi, tokaji és badacsonyi, összesen 40 hektáros területről származó szőlőt dolgozzák fel.