Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Matyi borskanzent épít Pécsett

2007.10.24. 07:32
Hétmilliárd forint beruházással borskanzent épít Pécsett Matyi Dezső. A multifunkcionális szórakoztató központ az üzletember tervei szerint 2010-re készül el.

Az eddig megismert helyszíneken túl új attrakcióval bővül az Európa kulturális fővárosa program Pécsett. A belvárostól alig pár száz méterre és a 6-os út mellett lévő 18 ezer négyzetméteres területen borskanzent és kulturális központot építenek fel.

Az Alexandra könyvkereskedő cég korábbi telephelyén - amely egykor az Ércbányászati Vállalat telephelye volt - 44 borpincéből álló skanzen épül, amelyhez egy különleges, többfunkciós épület is járul.

A 75 méter átmérőjű, üvegkupolával fedett épületben színpad, étterem és kiállítóhelyiség kap helyet. A belső termekben egy időben ezren tartózkodhatnak, de a kupola szétnyitásával a befogadóképesség ötezresre bővíthető, hiszen az épület előtti területről és a borpincék teraszairól is élvezhetők lesznek a programok.

A tulajdonos az Alexandra könyvesházakban már bevált módszer szerint sokszínű és díjmentes irodalmi, illetve zenei programajánlattal tervezi idecsábítani a látogatókat. A borpincékben 22 magyar borvidék mutatkozik be, de helyet kapnak a világ nagy bortermelő országai is. A skanzenben borfeldolgozó üzem is létesül.

A látványpincészetben évi 1 millió palack Matias márkanevű bort készítenek, a látogatók az egész gyártási folyamatot megtekinthetik. A borfeldolgozóban a Matyi Dezső tulajdonában lévő villányi, pécsi, tokaji és badacsonyi, összesen 40 hektáros területről származó szőlőt dolgozzák fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?