Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Mégis megelőzi a Stadlert a Bombardier?

2006.02.07. 10:33
A Népszabadság értesülése szerint bár vesztett, mégis nyerhet a MÁV motorvonat-beszerzésein a Bombardier, amely vonzó ajánlattal akarja megelőzni a svájci győztes Stadlert. A kanadai-német cég a vasúttársaságnak kész motorvonatokat ajánlott, amelyek már márciusban üzembe állhatnának, míg a Stadlerét csak jövő tavaszra ígérik.

Azért is sürgős az új vonatállomány, mert a vonattársaság elővárosi forgalomban közlekedő kocsijainak állapota rendkívül rossz állapotban van. Mintegy száz - lényegében már csak a közlekedési felügyelet kegyelméből használható - kocsiját például néhány hónapon belül ki kell vonnia a forgalomból, fogalmaz a lap.

Tíz vonat

A Bombardier tíz, eredetileg az osztrák vasútnak készült elővárosi motorvonat szállítására tett ajánlatot, ráadásul nemcsak tíz vonatát, hanem az azokhoz kialkudott új banki finanszírozási konstrukciót is felajánlotta a MÁV-nak.. A Népszabadság értesülései szerint, ha a vasút él a hirtelen jött lehetőséggel, az első két szerelvényt már március vége előtt forgalomba állíthatja. Rosszul érintette a MÁV-ot, hogy a Stadler Flirt fantázianevű vonatai az eredetileg vártnál egy évvel később érkeznének.

A Népszabadság úgy tudja, Heinczinger István, a MÁV általános vezérigazgató-helyettese levélben érdeklődött a nagy járműgyártóktól, hogy február 8-ig képesek-e a Bombardier-éhez hasonló ajánlatot adni. Ha a Bombardier mellett más járműgyártó is előáll egy ajánlattal, a MÁV megfontolja, hogy gyorsított eljárást írjon ki a szállító kiválasztására. Ha a hirtelen felkérésre a vonatgyártók nemleges választ adnak, a MÁV a közbeszerzési törvény értelmében akár pályáztatás nélkül is vásárolhat.

A Stadler nem örül

A lapnak elsőként a Stadler, a MÁV motorvonattenderének győztese fejezte ki rosszallását. Dunai Zoltán, a Stadler Trans Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta: megítélésük szerint az ajánlatkéréssel a MÁV megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért cégük valószínűleg a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.