Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hitelből zakatol a MÁV

2005.04.25. 09:18
Harmincmilliárdot fesz fel a teljességgel eladósodott, saját mutatói alapján hitelképtelen állami vasúttársaság. Az összeg csak a túlélésre elég, és csak újabb hitelből tudja majd törleszteni a MÁV. A kormány további százmilliárdos hitelért készül kezességet vállalni.

Harmincmilliárd forintos áthidaló hitel felvételére kényszerül a MÁV, értesült a Népszabadság. Az állami vasúttársaság tavaly állami garanciával felvett 59 milliárdos hitele május közepére elfogy, az idei költségvetésből a MÁV-nak előirányzott 41 milliárdos összeghez pedig még mindig nem jutott hozzá a cég, mert a múlt héten felmentett Draskovics Tibor pénzügyminiszter nem írta alá a társasággal a közszolgálati szerződést.

Nem tudni, ki ad

A harmincmilliárdos számlahitelt három-öt hónapra venné fel a vasút, de azt még nem lehet tudni, hogy mely pénzintézetektől, és milyen feltételekkel. Az viszont biztos, hogy a társaság csak újabb hitelekből tud majd törleszteni, hiszen a harmincmilliárdos összeg csak ideiglenesen húzza ki a bajból a csődközeli helyzetben lévő vasutat. A MÁV-nak a működéshez további százmilliárdos hitelre van szüksége, aminek felvételéhez állami kezességvállalás szükséges. Az erről szóló előterjesztésen már dolgozik a kormány, de ha a cég szempontjából kedvező döntés születik is, a MÁV-nak további hónapokat kell majd várnia a pénzre.

A Népszabadság szerint a százmilliárdos hitel felét a vasút működési költségeinek fedezésére fordítanák, a fennmaradó összegből pedig személykocsikat és mozdonyokat újítanának fel, illetve az elővárosi közlekedést fejlesztenék. A hitel szükséges ahhoz is, hogy a MÁV megvásárolhasson a német vasúttól száz használt személykocsit.

A MÁV egyébként olyannyira eladósodott, hogy saját pénzügyi mutatói alapján hitelképtelennek számít.