Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Leválthatják a MÁV vezérigazgatóját

2005.07.02. 09:16
A jövő hét elején eldőlhet, ki vezeti tovább a választásokig a MÁV Rt.-t. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a hírek szerint még nem hozott a vasút vezetését érintő személyi döntést, ennek ellenére a kormánypártok között látszólag körvonalazódik a megállapodás - értesült a Népszabadság. A GKM nem erősítette meg a lap értesüléseit.

Mándoki Zoltán vezérigazgató kényszerű távozásáról tavaly decemberben keltek lábra az első hírek. Tavaszra azonban a többek között a MÁV pénzügyi helyzete miatt a vasúti társaságot felügyelő szakminisztériumban is felmerült felmentésének lehetősége.

Bobvos követi Mándokit?

A Népszabadság úgy tudja, hogy 2002-ben kinevezett Mándoki távozása lényegében eldöntött kérdés. A vezérigazgatói posztra a legesélyesebb jelölt Bobvos György, aki jelenleg a francia Lafarge építőanyag-ipari óriáscég szerbiai Beocsinban működő cementgyárának elnöke. Az 1961-ben Prágában, diplomatacsaládban született Bobvosról annyit lehet tudni, hogy tanulmányait Magyarországon végezte. Diplomáját az ELTE jogi karán szerezte, majd a Magyar Nemzeti Bank, a Citibank, az Ernst & Young és a Bank Austria munkatársa volt. A Lafarge közép- és kelet-európai igazgatói székében eltöltött három év után 2002-ben cége szerbiai akvizíciójának irányításával bízták meg. A MÁV vezérigazgatói posztjára kerülésének lehetőségéről tavasszal szivárogtak ki az első hírek.

A hazatelepülő cégvezető várhatóan nem egyedül érkezik az állami vasúttársasághoz - értesült a napilap. A hírek szerint a körvonalazódó politikai alku részeként a MÁV általános vezérigazgató-helyettese Hetényi Péter lesz. A közelmúltig a Siemens magyarországi vezérigazgatójaként dolgozó szakember a várakozások szerint saját bizalmi embereivel cseréli majd le a 2002-ben a Mándoki Zoltán után a Moltól a MÁV-hoz igazolt, és esetleg most távozó menedzsereket.

Az Index kérdésére a MÁV szóvivője, Kavalecz Imre nem kívánta kommentálni a Népszabadság értesülését, mint mondta, minisztériumi döntésre nem terjed ki a hatásköre. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, Tóth Judit cáfolta a Népszabadság értesüléseit, mint mondta, "a miniszter nem hozott személyi döntést, a MÁV vezérigazgatója Mándoki Zoltán".

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft