Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Történelmi élménypark épül a Pilisben

2002.07.17. 14:25
Történelmi élménypark és kulturális szabadidőközpont építését tervezi a Pomáz melletti Majdán-fennsíkon a hagyományápoló Magyar Vár Alapítvány. A magyarság néprajzának, tájainak, szokásainak bemutatására a 63 történelmi vármegye egy-egy jellegzetes várának legjellemzőbb tornyát szeretnék felépíteni egy 25 hektáros területen, a "belső várban" szállloda, konferencia-központ, múzeum, szabadtéri színpad kapna helyet.
"A határokat nem megváltoztatni, hanem megszüntetni kell, de a nemzetek egyedi kultúráját se megszüntetni, se összemosni nem szabad" - vallja Herpai Sándor, a Magyar Vár Alapítvány egyik alapítója, aki olyan "történelmi díszletekkel rendelkező kulturális élményparkot" szeretne létrehozni Pomáz határában, amelyhez csak az angol Warick, vagy a német Neuschwanstein fogható.

Önbecsülés vs. kultúrmocsok

Herpai szerint a magyar nemzeti érzés erősödésétől való félelem miatt hosszú évtizedek óta a magyarság kultúráját, értékeit a valóságosnál visszafogottabban mutatták be, ennek következménye a - többnyire nyugati világból érkező - alacsony színvonalú kulturális megnyilvánulások térhódítása. "Az alapítvány megalkotói tisztában vannak azzal, hogy a nemzeti érzés túlzott hangsúlyozása már többször okozott bajt, éppen ezért fontosnak tartjuk annak tisztázását, hogy ezt csupán olyan szinten kívánjuk megvalósítani, hogy a magyarság elérje a hasonló kultúrával rendelkező nemzetek önbecsülésének szintjét, ugyanakkor a világban a magyarság megbecsülése - értékeinek megismerése révén - erősödjön." - áll az alapítvány manifesztumában.

Kőhalomból várat

A Magyar Vár helyét már kijelölték: a pomázi belterülettel határos Majdán-fennsík egy 25 hektáros, mészkőbányát is magában foglaló darabját a fent megjelölt célok megvalósítására tulajdonosai az alapítvány rendelkezésére bocsátották. Az interneten is olvasható elképzelések szerint a földdarabot a területen bányászható mészkőből épült, 3,5 méter magas, három és fél kilométer hosszú fallal kerítenék körül, ezt a falat tagolná a 63 történelmi vármegye egy-egy jellegzetes vártornyának másolata. A többi szükséges épületet - szálloda, konferencia-központ, múzeum, szabadtéri színpad stb. - egy csoportban, a volt bányaterületen tervezik megvalósítani, "belső vár" formájában.

Terveznek továbbá egy áldozókövet és egy templomot, amely a terület legmagasabb pontján állna, környékén a növénytanilag értékes területet eredeti állapotában őriznék meg. Az elképzelések még változhatnak, hiszen a park megtervezésére többlépcsős pályázatot kívánnak kiírni: "Az építési programot Magyarország több neves építészével ismertettük, akik támogatásukról, segítségükről biztosítottak bennünket" - mondja Herpai.

Munkahelyteremtés

A kulturális szabadidőparkot mind a bakancsos turisták, mind az idegenforgalom, mind a konferenciaturizmus számára alkalmassá kívánják tenni: intézményeit egy e célra alapított közhasznú társaság működtetné oly módon, hogy a gazdasági haszonnal üzemeltethető funkciók bevételéből tartja el az önállóan gazdaságtalan feladatokat. A fejlesztést szakaszokra bontva, 10-15 év alatt kívánják megvalósítani, az üzemeltetés során főként pomázi és környékbeli dolgozókat alkalmaznának, ami nagyjából 40-50 új munkahelyet jelentene a településnek. A területet északról határoló Majdán utcában elektromos, gáz- és vízközművek találhatók, a szennyvízcsatorna fejlesztése folyamatban van.

Széchenyi nem segített

Az alapítvány rendelkezésére álló források nagyságáról Herpai az Index érdeklődésére nem árult el részleteket. Egyelőre a hazai és külföldi alapítványtevők magánadományaiból gazdálkodnak, a megszerzett terület értékét 2-2,5 milliárd forintra becsülik. Korábban a Széchenyi-terv által biztosított támogatásokra is pályázni szerettek volna, azonban nem találtak olyan kiírást, ami illeszkedett volna a Magyar Vár koncepciójához. Rövidtávú terveik között egy ötletparádéval egybekötött nyári sátortábor szerepel a még teljesen beépítetlen területen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?