Vilhelmina
11 °C
28 °C

Történelmi élménypark épül a Pilisben

2002.07.17. 14:25
Történelmi élménypark és kulturális szabadidőközpont építését tervezi a Pomáz melletti Majdán-fennsíkon a hagyományápoló Magyar Vár Alapítvány. A magyarság néprajzának, tájainak, szokásainak bemutatására a 63 történelmi vármegye egy-egy jellegzetes várának legjellemzőbb tornyát szeretnék felépíteni egy 25 hektáros területen, a "belső várban" szállloda, konferencia-központ, múzeum, szabadtéri színpad kapna helyet.
"A határokat nem megváltoztatni, hanem megszüntetni kell, de a nemzetek egyedi kultúráját se megszüntetni, se összemosni nem szabad" - vallja Herpai Sándor, a Magyar Vár Alapítvány egyik alapítója, aki olyan "történelmi díszletekkel rendelkező kulturális élményparkot" szeretne létrehozni Pomáz határában, amelyhez csak az angol Warick, vagy a német Neuschwanstein fogható.

Önbecsülés vs. kultúrmocsok

Herpai szerint a magyar nemzeti érzés erősödésétől való félelem miatt hosszú évtizedek óta a magyarság kultúráját, értékeit a valóságosnál visszafogottabban mutatták be, ennek következménye a - többnyire nyugati világból érkező - alacsony színvonalú kulturális megnyilvánulások térhódítása. "Az alapítvány megalkotói tisztában vannak azzal, hogy a nemzeti érzés túlzott hangsúlyozása már többször okozott bajt, éppen ezért fontosnak tartjuk annak tisztázását, hogy ezt csupán olyan szinten kívánjuk megvalósítani, hogy a magyarság elérje a hasonló kultúrával rendelkező nemzetek önbecsülésének szintjét, ugyanakkor a világban a magyarság megbecsülése - értékeinek megismerése révén - erősödjön." - áll az alapítvány manifesztumában.

Kőhalomból várat

A Magyar Vár helyét már kijelölték: a pomázi belterülettel határos Majdán-fennsík egy 25 hektáros, mészkőbányát is magában foglaló darabját a fent megjelölt célok megvalósítására tulajdonosai az alapítvány rendelkezésére bocsátották. Az interneten is olvasható elképzelések szerint a földdarabot a területen bányászható mészkőből épült, 3,5 méter magas, három és fél kilométer hosszú fallal kerítenék körül, ezt a falat tagolná a 63 történelmi vármegye egy-egy jellegzetes vártornyának másolata. A többi szükséges épületet - szálloda, konferencia-központ, múzeum, szabadtéri színpad stb. - egy csoportban, a volt bányaterületen tervezik megvalósítani, "belső vár" formájában.

Terveznek továbbá egy áldozókövet és egy templomot, amely a terület legmagasabb pontján állna, környékén a növénytanilag értékes területet eredeti állapotában őriznék meg. Az elképzelések még változhatnak, hiszen a park megtervezésére többlépcsős pályázatot kívánnak kiírni: "Az építési programot Magyarország több neves építészével ismertettük, akik támogatásukról, segítségükről biztosítottak bennünket" - mondja Herpai.

Munkahelyteremtés

A kulturális szabadidőparkot mind a bakancsos turisták, mind az idegenforgalom, mind a konferenciaturizmus számára alkalmassá kívánják tenni: intézményeit egy e célra alapított közhasznú társaság működtetné oly módon, hogy a gazdasági haszonnal üzemeltethető funkciók bevételéből tartja el az önállóan gazdaságtalan feladatokat. A fejlesztést szakaszokra bontva, 10-15 év alatt kívánják megvalósítani, az üzemeltetés során főként pomázi és környékbeli dolgozókat alkalmaznának, ami nagyjából 40-50 új munkahelyet jelentene a településnek. A területet északról határoló Majdán utcában elektromos, gáz- és vízközművek találhatók, a szennyvízcsatorna fejlesztése folyamatban van.

Széchenyi nem segített

Az alapítvány rendelkezésére álló források nagyságáról Herpai az Index érdeklődésére nem árult el részleteket. Egyelőre a hazai és külföldi alapítványtevők magánadományaiból gazdálkodnak, a megszerzett terület értékét 2-2,5 milliárd forintra becsülik. Korábban a Széchenyi-terv által biztosított támogatásokra is pályázni szerettek volna, azonban nem találtak olyan kiírást, ami illeszkedett volna a Magyar Vár koncepciójához. Rövidtávú terveik között egy ötletparádéval egybekötött nyári sátortábor szerepel a még teljesen beépítetlen területen.