Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Medgyessy átalakítaná az adórendszert

2004.03.09. 15:40
A Medgyessy Péter reálisnak tartja, hogy a GDP az idén 3,5 százalékkal növekedjen. A miniszterelnök készen áll az adórendszer átalakítására, ez az szja és a társasági adó csökkentését jelentheti.
A magyar gazdaság felzárkózásáról a Napi Gazdaság és a Central European Business Centre (CEBC) konferencián Medgyessy Péter elmondta: "reálisan megcélozható a 3,5 százalékos növekedés, amelynek motorja az ipari termelés és az export".

Önkritika

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a folyó fizetési mérlegben az idén további lassú javulást, a költségvetésben pedig érezhető, egy százalékpontos hiánycsökkenést vár. Elismerte, hogy a kormány teljesítménye tavaly elmaradt a céloktól, ami szerinte a világgazdasági konjunktúra késlekedése és a túlzottan ambiciózus célok következménye.

Medgyessy Péter az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetése ellen foglalt állást és szigorú költségvetési és jövedelempolitikát ígért a reformok folytatása mellett. A kormányfő a kétéves költségvetést "az eredendő bűnnek" nevezte, ami mint mondta, sem konstrukciójában, sem gazdaságpolitikai irányvonalában nem volt szerencsés.

"El kell azonban ismerni, hogy 2002 második felében sem változott a helyzet" - tette hozzá. A miniszterelnök lassúnak és helyenként bizonytalannak nevezte a 2003-tól megindult kiigazítást, ám hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitikai irány eredményei egyre erősebben látszanak majd. "Magyarország újból osztályelső szeretne lenni" - mondta.

Ambiciózus tervek

A pénzügyi folyamatok a kormányfő ismertetése szerint lassan követik a reálfolyamatokat. "A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly már a valódi veszélyzónába emelkedett, ám novemberben megállt a hiány növekedése" - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy abszolút értékben tekintve az államháztartás hiánya tavaly 2002-ről 3,5 százalékkal csökkent és még az egyszeri tételekkel korrigálva is 1,5 százalékos volt a javulás. "A kedvező változás tehát beindult, de elmaradt a túlzottan ambiciózus tervektől" - mondta.

A miniszterelnök prognózisa szerint az infláció átmeneti növekedés után az év végére újra csökkenni kezd, a forint erősödik, bár további árfolyamkilengések lehetőségét sem zárta ki. "Készen állok az adórendszer átalakítására" - mondta, hozzátéve, hogy ez a társasági, vállalkozási adóterhek csökkentésére irányulhat, az szja-nál és az ehhez kapcsolódó transzfereknél pedig a rendszer igazságosabbá tétele felé mozdulhat el. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az iparűzési adó és a társasági adó csökkentését reálisnak tartja, ám az áfáét nem.