Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Járai nem számít meglepetésekre

2004.11.24. 14:24
A piac már beárazta a költségvetés hiányát, illetve a folyó fizetési mérleg alakulását, így ezekben nem várható meglepetés - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.
Ahogy az infláció csökken, úgy csökkenthető a jegybanki alapkamat is - válaszolta Járai Zsigmond szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy megalapozott-e a piac várakozása egy újabb alapkamat csökkentés iránt az év végéig. A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tartott sajtószemináriumon a jegybank elnöke elmondta: a piac már beárazta a költségvetés hiányát, illetve a folyó fizetési mérleg alakulását, így ezekben nem várható meglepetés, és valószínűleg ez vonatkozik a nemzetközi gazdasági feltételekre is.

Járai Zsigmond hangsúlyozta, hogy a nemzetközi folyamatok alapján kedvező a magyar befektetési környezet, ami ugyancsak erősíti a pozitív kilátásokat. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, 10-11 milliárd eurós devizatartalékát megfelelő szintűnek tartják. Ennek kezelésében elsősorban a biztonságra törekszik a jegybank. "Óvatos tartalékpolitikát folytatunk" - mondta Járai Zsigmond.

Közlése szerint a jegybanki tartalék döntően euróban van, hiszen ez felel meg a magyar külkereskedelem szerkezetének, amelynek legnagyobb része euróban zajlik. A jegybanki tartalék kezelésének főbb elveiről a Monetáris Tanács dönt, de Járai Zsigmond szerint ebben alapvető változások nem várhatók.