Mátyás
-6 °C
1 °C

Az elemzőknek tetszik a hiány

2006.06.30. 11:29
A várakozásoknál kedvezőbb lett a folyó fizetési mérleg első negyedéves egyenlege az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A piac 1,6-1,7 milliárd eurót várt, ám 1,442 milliárdos számot hozott nyilvánosságra az MNB.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kiemelte, hogy a piaci konszenzusnál - amely 1,6-1,7 milliárd eurós hiányt jósolt előre - jóval kedvezőbb az 1,4 milliárd eurós negyedéves adat. A folyó fizetési mérleg hiánya 1,442 milliárd euró volt az idei év első negyedévében, szezonális hatásoktól megtisztítva 1,636 milliárd euró - közölte a Magyar Nemzeti Bank az előzetes adatok alapján. Tavaly az első negyedévben a folyó mérleg 1,462 milliárd euró deficittel zárt.

Ha csökken a lakosság fogyasztása

A fizetési mérleg szerkezete ugyanakkor nem okozott meglepetést, továbbra is viszonylag alacsony külkereskedelmi hiány párosul magasabb deficittel a jövedelmek és a folyó transzferek területén - mondta Nyeste Orsolya. Kedvező fejleménynek nevezte ugyanakkor, hogy a folyó fizetések hiányát ellensúlyozza a nem adóssággeneráló tőkebefektetések értéke.

Az Erste Bank elemzői az idén a tavalyit valamivel meghaladó folyó hiányt várnak, ami jövőre csökkenhet, ha mérséklődik az államháztartás finanszírozási igénye és a lakossági fogyasztás.

Török Zoltán a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a folyó fizetési mérleg negyedéves adatát, bár megjegyezte, hogy ennél kedvezőtlenebb előrejelzések is voltak a piacon. A Raiffeisen Bank elemzője már az idei második félévben is javulásra számít, s ez a folyamat szerinte jövőre felerősödik. Prognózisuk szerint az idén a tavalyinál 0,5 milliárd euróval kedvezőbb, 6 milliárd euró lesz az éves hiány, és ez 2007-ben 5,8 milliárdra mérséklődik.

Keresletcsökkentő hatás

Egyre kevésbé határozza meg a folyó fizetések egyenlegét az árumérleg - hívta fel a figyelmet az elemző, aki szerint a egyre inkább a jövedelmek egyenlege a döntő a fizetési mérleg alakulásában. Az általuk várt javuló tendencia egyik fő okaként azt jelölte meg, hogy - részben a gyenge forint hatására - a külföldi vállalatok inkább döntenek profitjuk újra befektetése mellett.

Török Zoltán is kiemelte, hogy a kormányzati megszorító intézkedések keresletcsökkentő hatása kedvezően hat majd a fizetési mérleg egyenlegére.