Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Miskolc erőművet akar

2008.04.14. 15:43
Kicsúszott a törvényes határidőkből Miskolc városa – állítja a Magyar Villamosművel, és miután a cég szerint az önkormányzat nem élt elővásárlási jogával, egy magánbefektetőnek adná el a városi erőművet. Az önkormányzat lobbizik, és egyelőre úgy tűnik az MVM-hez hasonlóan kivár.

Bár hétfőn déli 12 órakor lejárt Miskolc kvázi ultimátuma, amelyet a város polgármestere intézett az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) felé, de nincs lényegi elmozdulás a város fűtőerőművének megvásárlása ügyében. Ugyanakkor a vevő, az Elmib Zrt. politikai nyomásgyakorlásnak ítéli a polgármester vasárnapi nyilatkozatát.

A polgármester vasárnap azt mondta az MTI-nek: tűrhetetlennek tartják, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) a kormányt és a demokráciát egyaránt megcsúfolja, ezért amennyiben hétfő déli 12 óráig az MVM vezetésétől nem kapnak egyértelmű választ arra, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft. mikor köthet adásvételi szerződést a miskolci erőműre, aláírásgyűjtésbe kezdenek és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, ha az MVM folytatja a megkezdett eljárást a magánbefektetővel a miskolci erőmű eladásáról. Káli Sándor (MSZP), a borsodi megyeszékhely polgármestere az MTI-nek hétfőn kora délután azt nyilatkozta: értesülései szerint a nap folyamán nem írja alá az adásvételi szerződést a Magyar Villamos Művek az Elmib Zrt-vel. "Várunk" - tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta: Miskolc érdekeit védi, a városnak pedig az az érdeke, hogy az erőmű saját tulajdonába kerüljön.

Szerződés helyett kampányolnak

A Magyar Villamos Művek cáfolta, hogy hétfőn bármilyen jogi lépésre sor kerülne a Miskolci Fűtőmű Kft. többségi részesedésének eladásával kapcsolatban. Tringer Ágoston, az MVM szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: az állami tulajdonú villamosipari cég értetlenül áll Miskolc Önkormányzatának taktikája előtt, amely a hatályos jogszabályok és a szerződések követése helyett médiakampánnyal kívánja az érdekeit érvényesítni.

A szóvivő emlékeztetett: az MVM, a vevő Elmib Zrt. egyetértésével rugalmasan járt el, amikor meghosszabbította a Mihő Kft. elővásárlási jogának érvényesítésére szóló határidőt. Az MVM Zrt. igazgatósága március közepén kénytelen volt megállapítani, hogy a zárási feltételek teljesítésére nyitva álló határnap, azaz 2008. március 14-e eredménytelenül eltelt, mert a Mihő Kft. nem teljesítette az elővásárlási jog gyakorlásának feltételeit, azaz a szerződéses feltételeket.

Az Elmib csoport, a Mifű vevője hétfőn közleményben tiltakozott az ellen, hogy Miskolc polgármestere politikai nyomásgyakorlással igyekszik megakadályozni egy szakmai befektető törvényes tulajdonszerzését a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben. "Az Elmib csoport a demokrácia megcsúfolásának azt tartaná, ha mint jogszerű vevőt politikai okokból zárnák ki az ügyletből" - olvasható a közleményben.

Lépésről lépésre

Az MVM igazgatósága a múlt év végén hagyta jóvá a Mifű Kft. a szavazatok 75 százalékával járó 99,6 százaléknyi üzletrészének, eladását az Elmib Zrt.-nek. A kisebbségi tulajdonos az önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding birtokában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. elővásárlási jogával kívánt élni, de a vásárlás feltételeinek teljesítésénél nem tartotta be a már meghosszabbított határidőt sem. Az Elmib a jogszerűségét hangoztatva a közleményben hangsúlyozza: azt követően vált teljes jogú vevővé, hogy a Mihő Kft. nem élt a jogszabályok adta lehetőségével, és nem teljesítette a Mifű megvásárlásának feltételeit. Az Elmib csoport aláírt szerződéssel rendelkezik az üzletrész megvásárlására - áll a közleményben.

Az Elmib csoport ismételten hangsúlyozza, hogy továbbra is kész együttműködni Miskolc Önkormányzatával a kedvezőbb árú lakossági távhőszolgáltatás elérése érdekében, és fenntartja, hogy számításai szerint megfelelő irányú befektetésekkel a miskolci távfűtési költségeket akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne. A lakossági távhő-szolgáltatás árát ugyanakkor nem a Miskolci Erőmű, vagy annak tulajdonosa, hanem Miskolc Önkormányzata határozza meg saját hatáskörében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!