Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miskolc erőművet akar

2008.04.14. 15:43
Kicsúszott a törvényes határidőkből Miskolc városa – állítja a Magyar Villamosművel, és miután a cég szerint az önkormányzat nem élt elővásárlási jogával, egy magánbefektetőnek adná el a városi erőművet. Az önkormányzat lobbizik, és egyelőre úgy tűnik az MVM-hez hasonlóan kivár.

Bár hétfőn déli 12 órakor lejárt Miskolc kvázi ultimátuma, amelyet a város polgármestere intézett az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) felé, de nincs lényegi elmozdulás a város fűtőerőművének megvásárlása ügyében. Ugyanakkor a vevő, az Elmib Zrt. politikai nyomásgyakorlásnak ítéli a polgármester vasárnapi nyilatkozatát.

A polgármester vasárnap azt mondta az MTI-nek: tűrhetetlennek tartják, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) a kormányt és a demokráciát egyaránt megcsúfolja, ezért amennyiben hétfő déli 12 óráig az MVM vezetésétől nem kapnak egyértelmű választ arra, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft. mikor köthet adásvételi szerződést a miskolci erőműre, aláírásgyűjtésbe kezdenek és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, ha az MVM folytatja a megkezdett eljárást a magánbefektetővel a miskolci erőmű eladásáról. Káli Sándor (MSZP), a borsodi megyeszékhely polgármestere az MTI-nek hétfőn kora délután azt nyilatkozta: értesülései szerint a nap folyamán nem írja alá az adásvételi szerződést a Magyar Villamos Művek az Elmib Zrt-vel. "Várunk" - tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta: Miskolc érdekeit védi, a városnak pedig az az érdeke, hogy az erőmű saját tulajdonába kerüljön.

Szerződés helyett kampányolnak

A Magyar Villamos Művek cáfolta, hogy hétfőn bármilyen jogi lépésre sor kerülne a Miskolci Fűtőmű Kft. többségi részesedésének eladásával kapcsolatban. Tringer Ágoston, az MVM szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: az állami tulajdonú villamosipari cég értetlenül áll Miskolc Önkormányzatának taktikája előtt, amely a hatályos jogszabályok és a szerződések követése helyett médiakampánnyal kívánja az érdekeit érvényesítni.

A szóvivő emlékeztetett: az MVM, a vevő Elmib Zrt. egyetértésével rugalmasan járt el, amikor meghosszabbította a Mihő Kft. elővásárlási jogának érvényesítésére szóló határidőt. Az MVM Zrt. igazgatósága március közepén kénytelen volt megállapítani, hogy a zárási feltételek teljesítésére nyitva álló határnap, azaz 2008. március 14-e eredménytelenül eltelt, mert a Mihő Kft. nem teljesítette az elővásárlási jog gyakorlásának feltételeit, azaz a szerződéses feltételeket.

Az Elmib csoport, a Mifű vevője hétfőn közleményben tiltakozott az ellen, hogy Miskolc polgármestere politikai nyomásgyakorlással igyekszik megakadályozni egy szakmai befektető törvényes tulajdonszerzését a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben. "Az Elmib csoport a demokrácia megcsúfolásának azt tartaná, ha mint jogszerű vevőt politikai okokból zárnák ki az ügyletből" - olvasható a közleményben.

Lépésről lépésre

Az MVM igazgatósága a múlt év végén hagyta jóvá a Mifű Kft. a szavazatok 75 százalékával járó 99,6 százaléknyi üzletrészének, eladását az Elmib Zrt.-nek. A kisebbségi tulajdonos az önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding birtokában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. elővásárlási jogával kívánt élni, de a vásárlás feltételeinek teljesítésénél nem tartotta be a már meghosszabbított határidőt sem. Az Elmib a jogszerűségét hangoztatva a közleményben hangsúlyozza: azt követően vált teljes jogú vevővé, hogy a Mihő Kft. nem élt a jogszabályok adta lehetőségével, és nem teljesítette a Mifű megvásárlásának feltételeit. Az Elmib csoport aláírt szerződéssel rendelkezik az üzletrész megvásárlására - áll a közleményben.

Az Elmib csoport ismételten hangsúlyozza, hogy továbbra is kész együttműködni Miskolc Önkormányzatával a kedvezőbb árú lakossági távhőszolgáltatás elérése érdekében, és fenntartja, hogy számításai szerint megfelelő irányú befektetésekkel a miskolci távfűtési költségeket akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne. A lakossági távhő-szolgáltatás árát ugyanakkor nem a Miskolci Erőmű, vagy annak tulajdonosa, hanem Miskolc Önkormányzata határozza meg saját hatáskörében.