Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

EU: a Mol eladhatja gázüzletágát az E.ON-nak

2005.11.24. 13:53
Az Európai Bizottság versenyjogi illetékesei feltételesen jóváhagyták az E.ON-nak a Mol gázüzletágának felvásárlását. Végső döntés december 21-én várható az ügyletről.

Az Európai Bizottság versenyjogi illetékesei feltételes jóváhagyást javasoltak arra a tervre, hogy az E.ON német gázipari cég részben felvásárolja a Mol Rt. gázüzletágát - közölte csütörtökön az ügylethez közelálló forrás. A döntéstervezet szerint, amelyet a nemzeti hatóságoknak megküldtek, az E.ON javított ajánlatán a versenyjogi problémák leküzdésére.

Hosszú javaslat

A forrás megerősítette a Mlex.com hírügynökség jelentését, amely szerint az EU-bizottság 150 oldalas javaslattervet küldött a nemzeti versenyhatóságoknak a 25 uniós tagállam december 6-ra tervezett tanácsadói ülése előtt. A végső döntés december 21-én várható az ügyletről.

"Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a tervezett átvétel komoly aggodalmakat vet fel a verseny szabadságával kapcsolatban az gázszolgáltatási lánc teljes vertikumában Magyarországon" - tette közzé az Európai Bizottság előzetes véleményét júliusban az ügylettel kapcsolatban.

Itthon már rendben

A Magyar Energia Hivatal (MEH) június végén engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas International-nak. Az akkori közlemény szerint a MEH úgy véli, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.ON Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára.

A Mol és az E.ON Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról. Az E.ON a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát valamint a Panrusgáz 50 százalékát venné meg.

A Mol teljes gázüzletágának piaci értéke mintegy 2,2 milliárd euró.