Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi legyen az adóbevallásokkal?

2007.02.08. 10:53
Közleményben tette közzé a pénzügyminisztérium, hogy milyen feladataik vannak a munkáltatóknak az szja-bevallásokkal. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a munkáltató köteles közreműködni az szja megállapításában, de ennek formáját megválaszthatja. Aki nem csinál munkáltatói adómegállapítást, annak az adóhatóságit kell segítenie – ha ezt a munkavállaló kéri.

Az adótörvények szerint a munkaadók ettől az évtől nem kötelesek kiszámolni az alkalmazottak személyi jövedelemadóját. Azoknál a cégeknél, amelyek élnek a lehetőséggel, és nem készítik el a munkáltatói adómegállapítást, az alkalmazottak önadózók lehetnek, vagy választhatják az adóhatósági adómegállapítást, az adamot.

Közreműködik, de eldöntheti, hogyan

A pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott közleménye emlékeztet: az adózás rendjéről szóló törvény ez évtől közreműködési kötelezettséget ír elő a munkáltató számára a magánszemély adójának megállapításában, a közreműködés formáját azonban a munkáltató választhatja meg.

A magánszemély, ha az szja-törvény szerint nincs kizárva a munkáltatói adómegállapítás lehetőségéből, a tárgy évet követő február 15-éig kell nyilatkozatot tennie, hogy adójának megállapítását kéri. Ha a munkáltató vállalja az adómegállapítást, a március 20-ig átadott igazolások alapján elvileg május 20-ig (idén május 21-ig) kell elkészíteni az szja megállapítását, és azt június 10-ig (idén június 11-ig) elektronikus úton továbbítani az adóhatósághoz.

Mi legyen az adammal?

Ha a munkaadó él azzal a jogával, hogy nem számolja ki az adót, akkor az adózó – ha nincs kizárva az adóhatósági adómegállapítás lehetőségéből – kérheti, hogy a munkáltató működjön közre "az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges nyilatkozat megtétele és annak továbbítása során" – írja a közlemény. Ezzel a lehetőséggel akkor is élhet az adózó, ha a munkáltató a döntéséről február 15-ét követően tájékoztatja őt.

Ha a munkáltató az adóhatósági adómegállapításban működik közre, a magánszemély közvetlenül neki adja le az adamhoz szükséges nyilatkozatot. A minisztérium szerint a munkáltató ezt a nyilatkozatot alaki szempontból felülvizsgálja, és az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon március 12-éig továbbítja az adóhatósághoz. A tárca értelmezésében az alaki szempontú vizsgálat "pusztán a munkáltató által is nyilvántartott, jellemzően a magánszemély személyes adatainak egyezőségét, helyességének a vizsgálatát jelenti".

A minisztérium figyelmeztet, hogy ha az adóhatóság megállapítja, hogy a magánszemély nyilatkozata nyilvánvalóan a munkáltató érdekkörében felmerült okból hibás, hiányos vagy késedelmes, a munkáltató "általános tételű" bírsággal sújtható.

Szakértői értelmezés szerint a PM mostani közleménye azt írja elő, hogy a munkavállalónak kell kitöltenie a nyilatkozatot, amit átad a munkáltatónak, aki formailag ellenőrzi ezt továbbküldés előtt. A formai ellenőrzésre – ami nem azt jelenti, hogy ettől kezdve a munkáltatóé a felelősség – a szakértő szerint a minisztérium szűkebb listát adott, mint az adóhivatal.

Adóbevallás május 21-ig

Ha az adamot választó alkalmazott nem igényli a munkáltatója közreműködését, február 15-ig közvetlenül az adóhatóságnál tesz nyilatkozatot. Ha február 15-ig nem jelzi a munkáltatójánál, hogy kéri a munkáltatói adómegállapítást, vagy ha a munkáltató nem vállalja azt, valamint az adóhatósághoz sem jelenti be az adam választását, akkor május 21-ig adóbevallást kell benyújtania.