Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Mi legyen az adóbevallásokkal?

2007.02.08. 10:53
Közleményben tette közzé a pénzügyminisztérium, hogy milyen feladataik vannak a munkáltatóknak az szja-bevallásokkal. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a munkáltató köteles közreműködni az szja megállapításában, de ennek formáját megválaszthatja. Aki nem csinál munkáltatói adómegállapítást, annak az adóhatóságit kell segítenie – ha ezt a munkavállaló kéri.

Az adótörvények szerint a munkaadók ettől az évtől nem kötelesek kiszámolni az alkalmazottak személyi jövedelemadóját. Azoknál a cégeknél, amelyek élnek a lehetőséggel, és nem készítik el a munkáltatói adómegállapítást, az alkalmazottak önadózók lehetnek, vagy választhatják az adóhatósági adómegállapítást, az adamot.

Közreműködik, de eldöntheti, hogyan

A pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott közleménye emlékeztet: az adózás rendjéről szóló törvény ez évtől közreműködési kötelezettséget ír elő a munkáltató számára a magánszemély adójának megállapításában, a közreműködés formáját azonban a munkáltató választhatja meg.

A magánszemély, ha az szja-törvény szerint nincs kizárva a munkáltatói adómegállapítás lehetőségéből, a tárgy évet követő február 15-éig kell nyilatkozatot tennie, hogy adójának megállapítását kéri. Ha a munkáltató vállalja az adómegállapítást, a március 20-ig átadott igazolások alapján elvileg május 20-ig (idén május 21-ig) kell elkészíteni az szja megállapítását, és azt június 10-ig (idén június 11-ig) elektronikus úton továbbítani az adóhatósághoz.

Mi legyen az adammal?

Ha a munkaadó él azzal a jogával, hogy nem számolja ki az adót, akkor az adózó – ha nincs kizárva az adóhatósági adómegállapítás lehetőségéből – kérheti, hogy a munkáltató működjön közre "az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges nyilatkozat megtétele és annak továbbítása során" – írja a közlemény. Ezzel a lehetőséggel akkor is élhet az adózó, ha a munkáltató a döntéséről február 15-ét követően tájékoztatja őt.

Ha a munkáltató az adóhatósági adómegállapításban működik közre, a magánszemély közvetlenül neki adja le az adamhoz szükséges nyilatkozatot. A minisztérium szerint a munkáltató ezt a nyilatkozatot alaki szempontból felülvizsgálja, és az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon március 12-éig továbbítja az adóhatósághoz. A tárca értelmezésében az alaki szempontú vizsgálat "pusztán a munkáltató által is nyilvántartott, jellemzően a magánszemély személyes adatainak egyezőségét, helyességének a vizsgálatát jelenti".

A minisztérium figyelmeztet, hogy ha az adóhatóság megállapítja, hogy a magánszemély nyilatkozata nyilvánvalóan a munkáltató érdekkörében felmerült okból hibás, hiányos vagy késedelmes, a munkáltató "általános tételű" bírsággal sújtható.

Szakértői értelmezés szerint a PM mostani közleménye azt írja elő, hogy a munkavállalónak kell kitöltenie a nyilatkozatot, amit átad a munkáltatónak, aki formailag ellenőrzi ezt továbbküldés előtt. A formai ellenőrzésre – ami nem azt jelenti, hogy ettől kezdve a munkáltatóé a felelősség – a szakértő szerint a minisztérium szűkebb listát adott, mint az adóhivatal.

Adóbevallás május 21-ig

Ha az adamot választó alkalmazott nem igényli a munkáltatója közreműködését, február 15-ig közvetlenül az adóhatóságnál tesz nyilatkozatot. Ha február 15-ig nem jelzi a munkáltatójánál, hogy kéri a munkáltatói adómegállapítást, vagy ha a munkáltató nem vállalja azt, valamint az adóhatósághoz sem jelenti be az adam választását, akkor május 21-ig adóbevallást kell benyújtania.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!