Aliz
6 °C
14 °C

MNB: másfélmilliárd eurós hiány, hatmilliárdos adósság

2003.09.30. 11:01
Az idén a második negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya 1,529 milliárd euró volt, mintegy 65 millió euróval több, mint a három hónapra korábban közölt adatok alapján számított deficit - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.
Az MNB közlése szerint az idén az első negyedévben a hiány 849 millió eurót tett ki. Tavaly a második negyedéves deficit 726 millió euró volt. A folyó fizetési mérleg hiányát elsősorban a külfölddel szembeni nettó adósság növekedése finanszírozta az MNB jelentése szerint. A szezonális hatások kiszűrésére számított folyó hiány az idén a második negyedévben 1,3 milliárd eurót tett ki, szemben a megelőző negyedévi 984 millió euróval.

Az áruforgalom hiánya a második negyedévben 1,073 milliárd euróra nőtt az első negyedéves 574 millió euróról. Egy évvel korábban a második negyedévi deficit 247 millió eurót tett ki. A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege a második negyedévben 525 millió eurót tett ki, szemben az előző negyedéves 401 millió euróval. A szolgáltatások egyenlege javult, többlete a második negyedévben elérte a 107 millió eurót, szemben az előző negyedévi 185 millió eurós hiánnyal. A jövedelmek egyenlege 732 millió euró hiányt mutatott az idén a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 845 millió eurós és a megelőző negyedévi 215 millió eurós hiánnyal.

A nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege a második negyedévben 90 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, a megelőző negyedévi 86 millió eurós nettó forráskiáramlást követően. Tavaly a második negyedévben nem adóssággeneráló formában 168 millió euró nettó forrásbeáramlás történt. Az idegenforgalom többlete az idén a második negyedévben 410 millió euró volt, az első negyedévben 160 millió eurót tett ki, 2002. második negyedévében pedig 498 millió euró volt.

6,3 milliárd eurós nettó adósságállomány

Az ország devizában fennálló nettó adóssága - tulajdonosi hitelek és forint értékpapírok nélkül - 6,3 milliárd euró volt az idén a második negyedév végén, szemben a megelőző negyedévi 5 milliárd euróval - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A nemzetgazdaság devizában fennálló bruttó adósságállománya 2003 június végén 23,4 milliárd euró volt, szemben a megelőző negyedév végi 24,2 milliárd euróval.

A bruttó adósság a második negyedévben 40,2 milliárd euróra mérséklődött az előző negyedév 40,5 milliárd eurós adósságáról. Az államháztartás és a jegybank bruttó adóssága 18,1 milliárd eurót tett ki, ebből 8 milliárd euró volt a forintadósság. Egy negyedévvel korábban az államháztartás és a jegybank bruttó adóssága 19,3 milliárd euró volt, 8,3 milliárd eurós forintadósság mellett. A magánszektor bruttó adóssága az előző negyedévi 21,3 milliárd euróról 22,1 milliárd euróra nőtt. A forintadósság a második negyedévben 2,4 milliárd eurót tett ki, a tulajdonosi hitelek pedig a 6,4 milliárd euróra nőttek a megelőző negyedévi 5,9 milliárd euróról.

A nemzetgazdaság nettó adóssága 17,1 milliárd euróra nőtt az előző időszak 16,3 milliárd eurójáról. Ebből az államháztartás és a jegybank nettó adóssága 7 milliárd eurót tett ki, a magánszektoré pedig 10,1 milliárd eurót. Az államháztartás és a jegybank forintadóssága 7,8 milliárd euró volt, míg a magánszektor forintadóssággal nem rendelkezett, a tulajdonosi hitelek mértéke pedig 3 milliárd euróra csökkent a megelőző negyedévi 3,3 milliárd euróról. Június végén a jegybanki tartalékok értéke 10,9 milliárd eurót tett ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?