Alfréd
-3 °C
3 °C

Erősödik a forint az MNB intervenciója miatt

2003.11.03. 12:07
Az MNB nyíltpiaci beavatkozásokat említő bejelentése nyomán látványos erősödésbe kezdett a forint a bankközi devizapiacon: az euró a korábbi, 264 feletti szintről 262 alá esett. László Csaba pénzügyminiszter helyesli a jegybank döntését.
Délelőtt 9 óra után 264 forint felett is járt az euró a bankközi devizapiacon annak hatására, hogy múlt pénteken az MNB szóvivője tartósan gyenge forintárfolyam esetére kamatemelést helyezett kilátásba - írja a Napi Gazdaság.

Pénteken hibázott...

A megfigyelők szerint rosszul időzített és rosszul megfogalmazott MNB-kommentár után ismét megszólalt a jegybank, melynek hatására az euró jegyzése 263,40-ről 261,60/70-re esett, a dollár jegyzése pedig a korábbi 228 körüli szinthez képest mintegy két forinttal került lejjebb - tájékoztatta a Napi Gazdaságot az ING Bank munkatársa.

Az MNB honlapján megjelent közleménye szerint az elmúlt néhány napban az állampapír-piacon jelentős hozamemelkedés következett be. A jegybank úgy tudja, a hozamemelkedés hátterében az áll, hogy néhány piaci szereplőnek az orosz és a lengyel piaci események miatt át kellett rendeznie a portfólióját.

... hétfőn korrigált

Az állampapír-eladás az alacsony likviditású piacon jelentős hozamemelkedést eredményezett, ami más szereplőket is pozíciózárásra kényszerített. A hosszú hozamok elmúlt néhány napban bekövetkezett emelkedése fundamentálisan nem indokolható. A kormány és a jegybank továbbra is elkötelezett az euró 2008-as bevezetése mellett - áll a közleményben.

A jegybank vezetése bízik abban, hogy a kialakult piaci rendellenesség gyorsan korrigálódik. Az MNB nyíltpiaci műveletekkel is támogatja a piaci likviditáshiány enyhülését és az állampapírpiac mielőbbi konszolidációját. A kereskedők szerint a Magyar Nemzeti Bank körülbelül tízóra óta folyamatosan vásárol államkötvényt a nyíltpiacon.

A pénzügyi kormányzat támogatja a Magyar Nemzeti Banknak azt a döntését, hogy nyíltpiaci műveletekkel segíti az állampapír-piacon kialakult egyensúlytalanság helyreállítását, állampapírt vásárol, és így teremt keresletet - mondta László Csaba pénzügyminiszter az MTI-nek. László Csaba szerint az állampapír-piaci hozamok gyors emelkedésének, a forint hétfő reggeli számottevő gyengülésének fundamentális okai nincsenek.