Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt vannak az új menetrendek

2007.12.09. 10:42
Vasárnaptól megváltozik a Volán- és a vasúti társaságok menetrendje. Egyelőre egyetlen vasútvonal sem szűnik meg a MÁV vonalain. A GySEV mostantól közvetlen vonatközlekedést kínál Sopron és Stájerország között. A Váci út forgalmát csökkentheti, hogy a 2-es útról érkező buszjáratok az Árpád-híd helyett csak Újpest-Városkapuig közlekednek

Vasárnaptól mind a 24 magyarországi Volán-társaság menetrendje módosul. A 2008. december 13-ig érvényes utazási rend a www.menetrendek.hu oldalon olvasható. A fővárosiakat érintő legnagyobb változás, hogy a Dunakeszi, Vác és Fót irányába és onnan közlekedő elővárosi buszjáratok az Árpád-híd autóbusz-állomás helyett Újpest, Városkapu autóbusz állomástól indulnak és oda is érkeznek. Az utasok itt átszállhatnak a 3-as metróra, így csökken a menetidő és a Váci út zsúfoltsága is.

A MÁV 155 járatának módosul a menetrendje vasárnaptól. Egyebek mellett a fővárosból Vácra, Pécsre, Nyíregyházára és Szolnokra induló vonatok utazási paraméterei változnak. Módosul a Szeged és Békéscsaba között közlekedő vasúti szerelvények menetrendje, de a Gyermekvasút járatai is új rendszer szerint közlekednek. Bővebb információk az elektronikus vasúti menetrend, az Elvira weboldalán olvashatók.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium folytatja az egyeztetéseket az egyes vasútvonalak térségi üzemeltetéséről. A tárca korábbi kölése szerint a vizsgált 38 mellékvonalból 12 esetében, összesen 368 kilométeren vasárnaptól új autóbusz menetrendek lépnek életbe, a vasúti menetrenddel párhuzamosan.

Vasárnaptól új menetrend érvényes a GYSEV Zrt. vonalain is. A schengeni határnyitást követően, december 21-től lerövidülnek a várakozási idők az egykori határállomásokon, gyorsabb lesz az utazás és könnyebben lehet az egyik régióból a másikba érni. Újdonság, hogy a társaság az osztrák vasúttársasággal (ÖBB) napi egy vonatpárt indít Fehring állomásra.

Így megvalósul a vasúti összeköttetés Nyugat-Magyarország, Burgenland és Stájerország között. Változás lesz az InterCity forgalomban is, ahol a vonatok a korábbiaktól eltérő időpontokban indulnak Sopronból. A vonattal utazóknak érdemes a www.gysev.hu oldalon tájékozódni, ahol már a teljes menetrend olvasható.