Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Gazdát cserélnek a határállomások

2008.09.03. 16:02
A nemzeti vagyongazdálkodási tanács a szerdai ülésén döntött arról, hogy átveszi a vám- és pénzügyőrségtől 48, összesen csaknem 7 milliárd forintot érő határállomás vagyonkezelői jogát. A vagyontanács 70 millió forinttal növelte a komáromi Monostori Erős turisztikai fejlesztésének támogatását, és hozzájárult, hogy a honvédelmi tárca 16 önkormányzatnak adjon el versenyeztetés nélkül nem használt ingatlanokat.

Az Index augusztus közepén adott hírt arról, hogy balkáni állapotok fogadják az utazókat a hazánk tavaly decemberi schengeni csatlakozásával funkciótlanná vált határátkelőkön. Cikkünkből kiderült, hogy a schengeni – tehát osztrák, szlovák és szlovén – határokon fekvő átkelőhelyek fejlesztésére nincs lehetőség, mert azok vagyonkezelői jogát a vám- és pénzügyőrség nem adta át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, amely aztán megállapodhatna a közút- és az autópálya-kezelő cégekkel azok üzembentartásáról és fejlesztéséről.

Heteken belül átadják

A helyzet a vagyongazdálkodási tanács szerdai ülése annyiban változott, hogy a testület döntött 48 volt határátkelőhely visszavételéről – olvasható a tanács üléséről kiadott közleményben. Eszerint a mostanáig a VPOP vagyonkezelésében lévő, a közlemény szerint 6,97 milliárd forint könyv szerinti értéken nyilvántartott ingatlanok az MNV vagyonkezelésbe kerülnek vissza. "Az átvétellel kapcsolatos szerződést az MNV és a VPOP a következő hetekben aláírja, az aláírást követő 15 napon belül bonyolítják le a felek a birtokba adást" – válaszolta Száraz Gábor, az MNV szóvivője az Index kérdésére.

Ami biztos: az MNV a vagyonátvétel után üzemeltetési és karbantartási szerződést köt az átvett ingatlanok jelenleg nem útként nyilvántartott, de útként használt ingatlanrészeire. Az autópálya melletti ingatlanok (Rajka, Hegyeshalom) üzemeltetője az Állami Autópálya Kezelő, míg a közutaké a Magyar Közút lesz. Az MNV azt még nem tudta megmondani, hogy mi lesz azokkal a fiolyamatban lévő fejlesztési pályázatokkal, amelyeket a VPOP írt ki – és jelenleg is elérhetők a vámhatóság honlapján –, mivel azokról nem kapott még tájékoztatást, tudtuk meg a szóvivőtől.

Még több pénz a Monostori erődnek

A vagyontanács döntött arról is, hogy a komáromi Monostori Erőd turisztikai fejlesztése érdekében az eddigi 264 millió forintos támogatást 70 millió forinttal növelje meg az MNV. A fejlesztés célja a távlatban akár évi egymillió látogatót fogadó erődrendszer legnagyobb magyarországi erődjének európai szintűvé fejlesztése, a beruházásra a 2007-2013-as fejlesztési tervből is igényeltek támogatást, az ezzel kapcsolatos önrész emelkedése miatt kellett növelni az MNV-hozzájárulást.

A vagyontanács egy másik döntésével hozzájárult ahhoz, hogy a Honvédelmi Minisztérium versenyeztetés nélkül adhasson el egyes, a vagyonkezelésében lévő, nem használt ingatlanokat helyi önkormányzatoknak. Az ingatlanok az alábbi településeken fekszenek: Aszód, Baja, Budapest, Eger, Kecskemét, Nagytarcsa, Nyíregyháza, Szeged, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Söpte, Gencsapáti, Taszár, Törökbálint, Vác. Emellett a HM a kiskunhalasi volt laktanyát és egy veszprémi volt irodaházat nyilvános pályázattal értékesíthet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!