Viola
-5 °C
-2 °C

Mégsem adóztatják meg a mobilszolgáltatókat

2003.09.24. 17:45
A mobilszolgáltatók szerdán közleményben tiltakoztak az ellen a kormány-előterjesztés ellen, amely alapján a cégeket egy százalékos kulturális adóval sújtanák. A kulturális tárca később cáfolta, hogy a kormányülésen tárgyaltak volna a kérdésről, bár közölték: szeretnék, ha a vállalatok komolyabban támogatnák a kultúrát, és ezzel kapcsolatban tárgyalásokat is kezdeményeznek
"A magyarországi mobilszolgáltatók - a Pannon GSM, a Vodafone és a Westel - tiltakoznak azon kormány-előterjesztés ellen, miszerint a kulturális tárca javaslatára 1 százalék kulturális járulékot vetnek ki rájuk" - közölte a három társaság szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a mobilszolgáltatók úgy gondolják, hogy a mobiltársadalom legszélesebb rétegeit, mintegy 8 millió embert érintő javaslat teljes mértékben elfogadhatatlan, nem egyezik ez előfizetők érdekeivel, és bevezetése a mobilszolgáltatási díjak emelését vonhatja maga után.

"A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott tájékoztatás szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogramól szóló törvényt módosítják úgy, hogy a mobilszolgáltatók is fizessenek pénzt a magyar kultúra támogatását szolgáló alapba. A mobilszolgáltatóknak az 1 százalékot az éves nettó árbevételük után kell megfizetniük" - áll a közleményben.

Az IHM is tiltakozott

h i r d e t é s
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nem támogat semmi olyan javaslatot, mely szerint a távközlési szolgáltatók, illetve szolgáltatások adóterheinek növelésével kellene forrásokat teremteni kulturális célokra. Az IHM rendkívül fontosnak tartja, hogy a távközlési szektor fejlődőképességének javítása mellett egyre olcsóbban lehessen jó minőségű telefonszolgáltatásokat igénybe venni. Ezen célkitűzését a most készülő elektronikus hírközlési törvény alapelveiben is érvényesíti.

Még sincs előterjesztés

Szerda délután a kulturális tárca közleményt adott ki, melyben közölte: "A kormány nem terjeszt az országgyűlés elé olyan javaslatot, amely kiterjesztené a kulturális járulékfizetők körét a mobilszolgáltatókra. A kulturális tárca azonban tárgyalásokat kezdeményez a vezetékes- és mobilszolgáltatókkal arról, hogy a jövőben milyen további szerepet vállalnak majd a kultúra finanszírozásban."

A szolgáltatók maguk döntetnének

Felkai György, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója a közleményre reagálva elmondta: "A cég eddig is intenzíven támogatta a kultúrát. Ha ezt kötelezővé teszik, a kirótt díjat természetesen befizetjük, de azt a pénzt máshonnan kell elvonni".

Sugár András, a Westel Mobil vezérigazgatója elmondta: a Westel rengeteg kulturális rendezvényt támogat, és emellett évi negyvenkétmilliárd forint adót fizet, amit az állam arra költ, amire akar. A cég szívesen áldoz a kultúrára, de nem tartja szerencsés megoldásnak, hogy ezt a tevékenységét központilag szabályozzák.

A Vodafone egyelőre nem reagált a fejleményekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!