Géza
1 °C
16 °C

Pert indít a Mol a Főgáz ellen

2003.05.14. 10:51
Egymilliárd forintnyi pótdíjat számlázott ki a Mol a gázszolgáltatóknak, mivel azok az év elején a tervezettnél nagyobb mennyiségű gázt vettek át. A szolgáltatók vitatják ezt az összeget. A Mol ezért pert indít, elsőként a Főgáz ellen. A Főgáz az olajtársaság követelésének felét tartja jogosnak.
A gázszolgáltatók az év első két hónapjában az előzetesen lekötött, napi 72 millió köbméternél nagyobb mennyiségű gázt vételeztek a rendszerből. Ezért az érvényes szabályozás szerint a Mol Rt. pótdíjat számlázhat. Az olajtársaság szerint összesen csaknem 1 milliárd forintról van szó - mondta Szemmelveisz Zoltán ügyvezető igazgató. A szolgáltatók vitatják az összeget, és miután tárgyalásos úton nem sikerült megállapodniuk, ezért elsőként a Főgáz Rt. ellen pert indít a Mol Rt. - közölte.

Egy nap túllépés: pótdíj egész évre

A szolgáltatók korábban működési területükre vonatkozóan, összevonva adták meg a napi igényt, január 1-jével azonban változott a szabályozás, és átadási pontonként kell meghatározniuk a várható igényt. A módosítás 2002. október 25-től ismert volt, a szolgáltatók januártól a korábbi 61-62 millió köbméterről az első fél évre napi 72 millió köbméterre módosították a lekötött mennyiséget, de úgy tűnik, rosszul számoltak. Az új szabályozás szerint - magyarázza a Mol ügyvezető igazgatója -, ha csak egyetlen nap lépik is túl a lekötött mennyiséget, a pótdíjat az egész évre meg kell fizetniük.

A gázszolgáltatók vitatják az 1 milliárd forint jogosságát, szerintük ennek csak a fele jár a Molnak. Vasanits Dezső, a Főgáz elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a január 1-jével életbe lépett új szabályozás szerint az úgynevezett gázév július 1-jétől a következő esztendő június 30-ig tart. Az első fél év ilyen szempontból csonka "gázév", amely az idén június 30-án zárul. Január 1-jétől a Mollal csak féléves szerződést kötöttek - tette hozzá az elnök-vezérigazgató, és már folyik a július 1-jétől esedékes, de már éves megállapodás előkészítése.

A Főgáz a Mol igényének felét fogadja el

A Főgáz egyébként - tudtuk meg Vasanits Dezsőtől - 65 millió forintnyi pótdíjat elismer, ezt kész kifizetni a Molnak, az olajtársaság azonban ennek duplájára tart igényt. Szemmelveisz Zoltán elmondta, hogy ellátás-biztonsági szempontból rendkívül fontos a pontos tervezés és mérés. A teljesítménygazdálkodás rugalmassága érdekében az átadási pontokon az órás elszámolásra kívánnak áttérni, a Mol kész az ehhez szükséges félmilliárdos beruházásra.