Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A szlovák felügyelet elutasította a Mol fellebbezését

2003.09.29. 09:25
Egyelőre kétséges, mikor és mennyiért kerülhet a Mol tulajdonába a Slovnaft száz százaléka. A szlovák felügyelet pénteken elutasította a Mol fellebbezését, így az már csak a bíróságtól remélheti az árfolyam-manipuláció megállapítását.
Másfél hónappal a benyújtása után a szlovák tőkepiaci felügyelet (ÚFT) tanácsa elutasította a Mol újabb fellebbezését a Slovnaft olajfinomító részvényeire tett ajánlatával kapcsolatban - jelentette a Bloomberg hírügynökség. Ezzel az ajánlat engedélyezésére már harmadik alkalommal mondott nemet a felügyeleti szerv.

Az ÚFT először júliusban utasította el a részvényeseknek tett 1200 koronás nyilvános vételi ajánlatot, amit a Mol megfellebbezett. A másodfokon eljáró igazgatótanács a fellebbezést szintén elutasította. Az indoklás szerint a Mol által nehezményezet, a szlovák tőzsdén márciusban kötött 202 ezer darabos, jóval piaci ár felett, 1540 koronán született kötés nem minősült árfolyam-manipulációnak. A hivatalnak ugyanis nem sikerült megállapítani, hogy a tranzakcióban részt vevő angol eladó, illetve a vevő, egy megbízott svájci cég között összefonódás lett volna.

Nem tesznek újabb ajánlatot

A helyzet érdekessége, hogy korábban maga a Mol ellenlábasa, a mintegy 15 százalékos csomaggal rendelkező J&T Finance Group képviselője hangoztatta, hogy ők álltak az eladói oldalon. Az ÚFT határozatának indoklása szerint az ajánlat nincs összhangban a szlovák törvényekkel, mivel a 66 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkező tulajdonos nyilvános vételi ajánlata esetén a megelőző 6 hónap tőzsdei átlagárát kell figyelembe venni. Ha viszont az ominózus kötés beleszámít az ajánlati árba, akkor az átlagárfolyam 1100 koronáról 1379 koronára emelkedik, míg Mol ajánlatában 1200 koronát kínált. A Mol az árfolyam-befolyásolás ügyében már korábban bírósághoz fordult. A mostani fellebbezésében pedig éppen azt kérte, hogy az egyébként még igen korai szakaszban lévő bírósági eljárás lezárultáig az ÚFT ne döntsön véglegesen: vagy függessze fel az eljárást, vagy adjon utasítást új eljárásra.

A tét mintegy 30 millió dollár, az olajcégnek ugyanis ennyivel kell többet fizetenie a birtokában még nem lévő 29,98 százaléknyi részvényért, ha a magasabb ajánlati árat vesszük alapul. A Mol egyelőre nem reagált az újabb elutasításra, de korábban azt közölték nem tesznek újabb ajánlatot, mivel nem tekintik érvényesnek a március 20-ai tőzsdei ügyletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!