Béla
4 °C
15 °C

Óriási olajmezőket talált a Mol Magyarországon

2003.10.08. 11:15
Rácáfolt a közhiedelmekre és a tankönyvek anyagaira is a Mol kutatásának eredménye. Mint a Magyar Hírlap megtudta, a társaság két jelentős lelőhelyre bukkant: földgázmezőt találtak a Hajdúságban és olajat a Jászságban. Előbbi nagysága a Mol teljes gázvagyonának egytizedére rúg.
Az elmúlt három évben annyi nyersanyagot talált a Mol, melynek eladásából - ha a mezőket termelésbe állítják - akár négyszázmilliárd forintos bevételre tehet szert. Miközben tehát a kutatatási koncessziót szerzett külföldi cégek fele csalódottan kivonult az országból, ötvenezer négyzetkilométeren tovább folyik a keresés - tudta meg a Magyar Hírlap.

A napilap úgy tudja, hogy nem tűnik reménytelennek az sem, hogy középtávon akár évi 2-2,5 millió tonnának megfelelő olajat találjanak.

Jelentős felfedezések

Ha világméretekben nem is, de hazai viszonylatban mindenképpen jelentősnek tekinthető készletekkel bíró olajtelepeket fedeztek fel nemrégiben a Jászságban, a Hajdúságban pedig egy új földgázmezőt tártak fel.

"A kutatásba fektetett pénzek bőven megtérülnek a Kárpát-medencében átlagosnak mondható, 2000-2500 méter körüli mélységben található lelőhelyek révén" - állította a Magyar Hírlapnak Szilágyi Imre, a Mol kutatási vezetője.

Az ország területének több mint a fele, közel 50 ezer négyzetkilométer jelenleg is aktív kutatási terület. Elsősorban a Mol tevékeny. A nemzetközi háttérrel rendelkező vállalatok közül négyen még a Horn-kormány alatt jutottak koncesszióhoz, közülük kettő azonban már ki is vonult.

Tovább folynak a kutatások

A Magyarország ásványvagyonát nyilvántartó Magyar Geológiai Szolgálat (MGSZ) interneten is elérhető adatai alapján 2000-ben a hazai mezők kitermelhető vagyona 73,6 milliárd köbméternyi földgáz és 19,2 millió tonna kőolaj volt. Az MGSZ becslése szerint további 93 milliárd köbméter földgáz és 58 millió tonna kőolaj vár felfedezésre.

A Mol évente 9-12 kutatófúrást mélyít, a befektetett összeg meghaladja az évi 9 milliárd forintot. A közelmúltban évente átlagosan 3-4 kutatófúrás bizonyult sikeresnek, amelyek 2000 és 2002 között 7,2 milliárd köbméter földgázzal és 2,6 millió tonna kőolajjal növelték a vállalat készleteit.

Összehasonlításul: a hazai éves termelés mennyisége napjainkban egymillió tonna kőolaj és hárommilliárd köbméter földgáz körül van. Az említett három év felfedezéseinek értéke egy konzervatívnak mondható 8000 forint/tonna (azaz hordónként ötdolláros árral számolva) piaci árral számolva is meghaladja a 76 milliárd forintot - írja a Magyar Hírlap. De egy másik számítás szerint a találatok árbevétele a négyszázmilliárdot is megközelíti.