Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A Mol mégsem pályázik az Unipetrolra

2004.04.24. 11:02
Miután részletesen és alaposan elemezte egy esetleges tranzakció lehetséges előnyeit és kockázatait, a Mol Rt. úgy döntött, hogy nem ad be kötelező érvényű ajánlatot a cseh Unipetrol olaj és vegyipari holding 62,99 százalékának megvételére.
A Mol integrált olaj- és gázipari üzleti portfoliójába nem illeszthető be optimálisan az Unipetrol holding, tekintettel annak jelenlegi összetételére, valamint figyelembe véve mindazon jelentős kockázati tényezőket, melyeket a jelenlegi privatizációs struktúra tartalmaz - közölte a társaság.

A Slovnafton keresztül a Mol-csoport már jelenleg is tekintélyes piaci részesedéssel bír az olajtermékek cseh nagy- és kiskereskedelmi piacán. A Mol 27 százalékos nagykereskedelmi részesedésével Csehország második legnagyobb piaci szereplője. A cég kiskereskedelmi részesedése jelenleg 2 százalékra tehető, középtávú stratégiai célja azonban 10-15 százalékos részesedés elérése, elsősorban zöldmezős beruházások útján.

A Mol kis- és nagykereskedelmi tevékenysége a cseh olajtermékek piacán független az Unipetrol holding logisztikájától, az Unipetrol pedig jelenleg nem jelentős vásárlója a magyar társaság termékeinek - áll a Mol közleményében. A cseh társaság struktúrájának összetettségét, a nem Mol-alaptevékenységhez tartozó cégek és eszközök divesztíciós lehetőségeit és kockázatait figyelembe véve a Mol Rt. úgy döntött, nem él a jelenlegi privatizációs struktúra nyújtotta lehetőséggel. A társaság ugyanis alapvetően az Unipetrol olajipari tevékenysége iránt érdeklődött, hiszen a Mol csoport - a TVK és a Slovnaft tevékenységén keresztül - már most is vezető szerepet tölt be a térség vegyiparában, és jelenleg nem kívánja - a most is folyó befektetéseken és fejlesztéseken felül - bővíteni portfoliója petrolkémiai szegmensét.

Túl drága

A Mol a döntésekor mérlegelte a tranzakció tőkeszükségletét, amely meghaladhatja az egymilliárd eurót, beleértve az Unipetrol és tagvállalatai hiteleinek átvállalását. A Mol csoport viszont elsősorban - stratégiájának megfelelően - alaptevékenységei mentén a kitermelési és feldolgozási tőkebefektetések irányába elkötelezett. A Mol továbbra is érdekelt abban, hogy más eszközökkel növelje jelenlétét az olajtermékek cseh piacán és bármikor készen áll tárgyalásokat folytatni egy alternatív privatizációs struktúráról, amely lehetővé tenné, hogy kizárólag az olajipari tevékenységekre összpontosíthasson, ha a cseh kormány hajlandó megfontolni egy, a jelenlegi privatizációs eljárástól eltérő szerkezetet - olvasható a Mol közleményében.

Az Unipetrol holdingban a cseh kormány 62,99 százalékkal tulajdonos, a fennmaradó 37,01 százalékos részvénycsomagot korábban nyilvános kibocsátás során hozták forgalomba. A társaság részvényeivel a prágai értéktőzsdén kereskednek. Az Unipetrol több olajipari leányvállalatot foglal magában. 51 százalékos részesedése van a Ceská Rafinerska finomítói komplexumban társtulajdonosként három nagy olajipari vállalat mellett, és 100 százalékos tulajdonosa a Benzina benzinkúthálózatnak, amely 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a cseh kiskereskedelmi piacon. Ugyanakkor a holding leányvállalatainak nagy része a vegyiparban tevékenykedik, elsősorban kémiai és agrokémiai területeken. Ezek közül a legjelentősebb vállalatok: a polimer-gyártó Chemopetrol, a PVC termék-előállító Spolana, a különleges termékeket gyártó Kaucuk és az agrokémiai Aliachem.

A PKN Orlen lengyel olajipari cég - egyedüliként - beadta kötelező érvényű ajánlatát az Unipetrol olaj és vegyipari holding 62,99 százalékának megvételére.