Emőke
-4 °C
9 °C

Elkelt a Mol gázüzletága

2004.11.05. 08:38
Az E.On Ruhrgas vásárolta meg Mol Rt. gázkereskedelmének és -tárolásának 75 százalék mínusz egy részvényét - írja a Világgazdaság. A két fél csütörtök este írta alá az erről szóló megállapodást Budapesten. A lap úgy tudja, hogy a meghirdetett három csomag többi részére opciója van a Ruhrgasnak, amely egyébként egyetlenként adott be ajánlatot, bár valóban több partnerrel is folytak háttértárgyalások.
A Mol három külön csomagban hirdette meg egyes tevékenységeinek kisebbségi, illetve többségi csomagját, amelyek együttes értékét 150-200 milliárd forintra becsülik a piaci elemzők, hozzátéve: az árat nagyban befolyásolhatja, hogy milyen jogokat ad el a Mol az egyes tevékenységeihez.

A Mol a gázkitermelésen kívül szinte minden, gáztevékenységhez kapcsolódó eszközét, illetve cégét meghirdette eladásra. Így például értékesíti 50 százalékos tulajdonrészét a Panrusgázból. Az 1994. október 1-jén megalakított társaság fő tevékenysége az oroszországi Gazpromtól származó földgáz értékesítése Magyarországon. A cég másik 50 százaléka a Gazprom tulajdonában lévő Gazexport Ltd., valamint az Interprocom Ltd. kezében van.

A gázkereskedelemmel és tárolással foglalkozó leányvállalatokra egyben lehet pályázni, s ezekből 75 százalék mínusz egy részvényt értékesít a Mol. A szállításra külön lehet érdeklődni, ebből azonban már csak 25 százalék plusz egy részvényt hirdettek meg. A gázszállítást és rendszerirányítást is magában foglaló leányvállalatban egyébként a Molnak 25 plusz egy részvényt meg kell tartania, hogy a kormány közvetett ellenőrzése fennmaradhasson. A pályázatokat egyszerre - vélhetően augusztus végén - kell leadni. A Mol Rt. részéről lapunk értesülését nem kívánták megerősíteni és kommentálni sem.

A gázüzleti eszközöket tavaly év végén szervezte ki a Mol három leánycégébe. Az eszközök apportként történő átadását, illetve nagyobb mértékben a leányvállalatok felé való értékesítését követően a Mol Földgázszállító Rt. alaptőkéje 13,2 milliárd forintra, a Mol Földgáztároló Rt. alaptőkéje 6,6 milliárdra, míg a Mol Földgázellátó Rt. alaptőkéje 5,8 milliárd forintra növekedett.

A Mol korábbi közlése szerint a gáztarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a szállítási tevékenységre 177 milliárd, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint, az elismert eszköz alapú nyereség a szállításban 8,5, a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék, a nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja pedig nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodhatnak meg.

A Mol gázüzletágainak eladásával jelentős működő tőke szabadul fel, amit a társaság további regionális terjeszkedésre fordít - mondta az MTI tudósítása szerint Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: van helye a pénznek, tudják, hogy mit kezdenek vele, de erről csak akkor beszélnek, ha már megtörténik a tranzakció. Az elnök-vezérigazgató a gázüzletág eladását olyan ügyletnek nevezte, ami mindenkinek, így a vevő E.ON Ruhrgasnak is előnyös, s ráadásul komoly működő tőke is áramlik az országba. Hernádi Zsolt elmondta, hogy az adásvételt még különböző hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, így a brüsszeli versenyhivatalnak, illetve a Magyar Energia Hivatalnak. Az eseményen Burckhard Bergmann, az E.ON Rughrgas igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a gázüzletágakba betársulással a legjelentősebb magyarországi kötelezettségvállalásukat tették. Kifejtette: jók a piaci kilátások, mivel Magyarországon a primer energiafogyasztásban a földgáz 40 százalékot tesz ki, ami kétszerese az Európai Unió nyugati tagállamaiban tapasztalhatónak. Az elnök becslésekre hivatkozva elmondta, hogy az elkövetkező 10 évben a gáz iránti kereslet állandó növekedésével lehet számolni.