A Gazprommal alapít céget a Mol

2006.06.21. 12:40
A Kék Áramlat (Blue Stream) vezeték és a tároló megépítése azért is fontos Magyarországnak, mert ezáltal az Európába történő gáztranzitálás központjává válna, s ebből üzleti előnyök származnának. Ezen túlmenően a befejezett beruházások jótékony hatással lehetnek a magyarországi gázárakra és az ellátás biztonságára.
A Mol Nyrt. és az orosz Gazprom megállapodást köt a Kék Áramlat gázvezeték Törökországtól történő további esetleges építéséről, s arról, hogy megvizsgálják Magyarországon egy 10 milliárd köbméteres gáztároló létesítését - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A miniszter mindezt azt követően közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ő jelenlétében szerdán délelőtt Budapesten tárgyalt az orosz cég vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel, illetve Alekszander Medvegyev elnökhelyettessel, és a Mol vezetőivel. Kóka János elmondta: a Kék Áramlat (Blue Stream) vezeték és a tároló megépítése azért is fontos Magyarországnak, mert ezáltal az Európába történő gáztranzitálás központjává válna, s ebből üzleti előnyök származnának. Ezen túlmenően a befejezett beruházások jótékony hatással lehetnek a magyarországi gázárakra és az ellátás biztonságára.

Közös céget alapítanak

A két cég egy előkészítő vállalatot, úgynevezett study companyt hoz létre a projektek megvalósítására. A vállalatnak 3 éve van arra, hogy olyan megvalósíthatósági tanulmányt készítsen, amit a magyar és az orosz kormány is tárgyalhat. Aláhúzta: bízik abban, hogy ez a tanulmány már egy év múlva rendelkezésre áll.

A miniszter kérdésekre válaszolva elmondta: a Kék Áramlat Európáig történő meghosszabbítása becslések szerint mintegy 5 milliárd euróba kerül, s öt év alatt valósítható meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sem a vezeték nyomvonaláról, sem költségeiről nincs döntés, mint ahogyan nincs a tárolóról sem. Elmondta azt is: a gáztároló azért épülne meg Magyarországon, mert földrajzilag stratégiai helyet foglal el Európában, s innen szállítanának gázt tovább délre, illetve dél-nyugatra.

Kóka János kifejtette: a magyar kormány nem mond le a Nabucco vezeték megépítéséről sem, hiszen számára előnyös, ha diverzifikálni tudja beszerzési forrásait. Hozzátette: hétfőn a minisztérium Bécsben aláír egy, a vezeték megépítését támogató szándéknyilatkozatot. Ez azonban semmiféle konkrét elkötelezettséggel nem jár, csupán arra irányul, hogy megvizsgálják, milyen körülmények között támogatná anyagilag a magyar kormány a létesítést, esetleg költségvetési, de inkább európai uniós forrásból. A miniszter kifejtette: a kormány nem tett le a horvátországi cseppfolyós gáztároló, illetve vezeték megépítéséről sem. Kóka János elmondta azt is, hogy tervezi egy új regionális energiapolitikai konferencia megszervezését is, ennek azonban még nincs időpontja. Ugyancsak kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta: a magyarországi gázellátás biztonságát a Gazprom szerződésben garantálja.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön