Béla
12 °C
27 °C

Fölényesen nyerte a Mol a gáztárolótendert

2006.11.23. 15:59
Nagy fölénnyel, 6880:5291 arányú pontozással nyerte a Mol a biztonsági gáztároló kialakítására és üzemeltetésére kiírt pályázatot az E.On-nal szemben. A németek a tárolót üzemeltető cég száz százalékához ragaszkodtak, a Mol 62 százalékot kért, és hajlandó alkudni. Az ország akár kéthavi fogyasztására elég gázt tároló létesítmény 2010-re készül el.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) tagjaiból alkotott bírálóbizottság javaslata alapján a szövetség tulajdonában lévő Biztonsági Földgáztároló (BF) Zrt. igazgatósága a pénzügyi és műszaki szempontokból is kedvezőbb ajánlatot benyújtó Molt választotta a biztonsági tároló megépítésére - közölte Sipos Zoltán, a szövetség szóvivője az Indexszel. A Mol piaci becslések szerint százmilliárdos nagyságrendű beruházással építheti meg a legalább 1,2 milliárd köbméter kapacitású tárolót.

Maximum 62, vagy mindenképpen 100

A döntéshozók egyebek mellett azért választották a Mol ajánlatát, mert a társaság hosszabb távon is biztosította az MSZKSZ részvételét a tárolót üzemeltető Biztonsági Földgáztároló (BF) Zrt.-ben. Az E.On ugyanis a BF száz százalékához ragaszkodott - vagyis semmilyen kontroll nem maradt volna magyar kézben -, miközben a Mol első körben 62 százalékos tulajdonrészre tett ajánlatot, és még erről is hajlandó tárgyalni.

A Mol-tulajdonrészt az is befolyásolhatja, hogy mekkora lesz pontosan a tároló. Az előírt 1,2 milliárd köbméteren túl a cég további 300 millió köbméteres pótkapacitás kialakításának a lehetőségét is szerepeltette pályázatában. Az elvárt mennyiség az ország 45 napos ellátásának biztosítása volt, és mivel a napi fogyasztás a 20 millió köbmétert nemigen haladja meg, az új létesítmény ennél hosszabb időre elég gáz tárolására is alkalmas lesz.

Tranzitország leszünk

A kapacitások növelése azért is fontos, mert ha a következő években Magyarországra új csővezetékek érkeznek kelet és dél felől, hazánk a nyugat-európai gázellátásnak is fontos tranzitállomása lehet - mondta Sipos Zoltán.

Az E.On Földgáz Storage Zrt. már korábban levélben fordult Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez a döntés elhalasztását kérve. A korábbi információk szerint nem új tároló megépítésével, hanem meglévő kapacitásának bővítésével pályázó német cég magyarországi leányvállalata a részletekről később ad tájékoztatást. Sipos Zoltán arra a felvetésre, mi lesz, ha az E.On bírósághoz fordul, azt mondta: nem hiszi, hogy a német cég alapos keresetet tudna benyújtani.

Teljes körű tisztázás

A biztonsági tárolóról kiadott MSZKSZ-közlemény szerint haladéktalanul elkezdik a tárgyalást a nyertessel a még nyitott műszaki-technikai és pénzügyi részletkérdések "teljes körű tisztázására". A BF igazgatósága várhatóan december 4-én tárgyalja meg ezeket a kiegészítéseket.

A földgáz biztonsági készletezéséről április 1-jétől hatályos törvény alapján az MSZKSZ-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter mobilgáz biztonsági készletezéséről kell gondoskodnia. Sipos Zoltán szerint a projekt 2009-2010-re fejeződhet be.