Oroszoktól védi a kormány a Molt?

2007.06.28. 16:24
Törvény tiltja, hogy a magyar állam részvényt vegyen a Molban, de a kormány lépni készül. Hogy mit, arról egyelőre ellentmondásosan nyilatkozik a szóvivő és a pénzügyminiszter. Osztrák lapértesülés szerint az OMV vadászból hamarosan vaddá válhat. A most megszerzett Mol-részesedés csak vonzóbbá teheti az osztrák céget a Gazprom számára, amely már meg is kezdte a tárgyalásokat az OMV egyik kisebbségi tulajdonosával.

Szelíd eséssel folytatódott a Mol-részvények előző napokhoz mérten alacsonyabb forgalmú kereskedése. A papírok 32 milliárd forintos forgalomban 1,4 százalékot, 400 forintot vesztettek értékükből, 28 100 forinton fejezték be a napot. (A BUX az OTP hátán mászott pluszba, a bankpapírok 2,9 százalékkal emelkedtek, a tőzsde 0,8 százalékos pluszban zárt.) A találgatások továbbra sem szűnnek a papírok körül: az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG (BA-CA) bejelentette, a kedden vásárolt 5,94 százaléknyi Mol-részvényt csak átmenetileg tartja tulajdonában. Az UniCredit Bank Hungary Zrt. osztrák anyavállalatának szóvivője szerint csütörtökön vagy pénteken átadják a papírokat ügyfelüknek, aki nevét azonban nem árulták el.

A KBC Securities budapesti irodájának elemzője, Tordai Péter úgy véli, a BA-CA-vásárlás mögött is az OMV áll. Ugyanakkor ezt az OMV cáfolta. A társaság szóvivője Thomas Huemer a Dow Jones tudósítójának elmondta: az OMV a hétfőn bejelentett 8,6 százalékon túl nem vett Mol-részvényt.

Múlt péntek óta a Mol összesen 6 426 964 darab saját részvényt vásárolt a BÉT-en, 29 192 forintos átlagárfolyamon. A társaság tízszázalékos mértékig szeretne részvényket visszavásárolni, amihez még 2 330 340 darabot vehet.

Gyurcsány újra átszólt

A délelőtt folyamán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon beszélt Alfred Gusenbauer kancellárral, és megerősítette korábbi nyilatkozatát, amelyben barátságtalan lépésnek nevezte a Mol kivásárlására irányuló osztrák szándékot - mondta csütörtöki budapesti tájékoztatóján Budai Bernadett.

A kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a Mol részvényeire irányuló kivásárlást meghiúsítsa, ez alapvető nemzeti érdek - tette hozzá a kormányszóvivő, aki azonban a kabinet stratégiájáról nem árult el részleteket. Kérdésre válaszolva Budai Bernadett elmondta: nem helytálló a Népszabadság csütörtöki számában megjelent hír, amely szerint a kabinet megfontolja egy olyan jogszabály előkészítését, amely - amerikai mintára - nemzetbiztonsági aggály esetén vétót adna a kormány kezébe a cégfelvásárlásoknál. Hozzátette: a kormánynak nem olyan típusú jogszabály-módosítás a célja, amiről a napilap cikkezett.

Veres szerint ilyen szabály kellene

A kormány vizsgálja, hogy az Európai Unió egyes tagországaiban jelenleg milyen, az ellenséges kivásárlásokkal kapcsolatos törvények, rendelkezések vannak hatályban, és ezekből melyeket lehetne beilleszteni a magyar jogrendbe – mondta ugyancsak csütörtökön Veres János.

A pénzügyminszter úgy fogalmazott, "fontosnak tartom, hogy a jövőben Magyarországon is legyen ilyen szabályozás". Kiemelte, egyelőre nem lát sürgető kényszert arra vonatkozóan, hogy már a közeljövőben el kellene fogadni ilyen új szabályt, leghamarabb szeptembertől várható ezzel kapcsolatos törvényjavaslat beterjesztése.

Az osztrák megoldás a Gazprom

Az OMV hét eleji Mol-részvényvásárlásának célja egyértelmű: a 19 milliárd eurós forgalmat bonyolító osztrák ásványolaj-ipari cég át akarja venni a 11,8 milliárd eurós forgalmú magyar partnervállalatot - írta csütörtökön megjelent legfrissebb számában a News című osztrák hírmagazin.

A vadászból hamarosan vad lesz, mert ezzel az ügylettel az OMV még kívánatosabbá vált egy nagyságrendekkel nagyobb vetélytárs, a 240 milliárd eurós forgalmú orosz energiaóriás, a Gazprom szemében, amely ugrásra készen áll, hogy részesedést szerezzen az osztrák cégben. Az előfeltételek adottak: az OMV fő részvényesei, az osztrák állami ÖIAG (Österreichische Industrieverwaltungs-AG) holding (31,5 százalék) és az Abu Dhabi-i IPIC (International Petroleum Investment Company, 17,6 százalék) hozzájárulnak ehhez. Wilhelm Molterer osztrák pénzügyminiszter, az ÖIAG képviselője a Newsnak nyilatkozva elképzelhetőnek tartotta az üzletet, amennyiben az "a növekedés és a foglalkoztatás biztosítását szolgálja". Ám megjegyezte, hogy ez jelenleg nem aktuális, és az osztrák néppárti-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány sem vette tervbe.

A pénztárca duzzad

A hetilap "ágazati forrásokból" úgy értesült, a Gazprom már tárgyalásban áll az Abu Dhabi-i tulajdonosokkal, és ha az árban megállapodnak, az üzlet gyorsan nyélbe üthető. Az orosz gázóriás pénztárcája duzzad, a konszern csak az idei első három hónapban 1,9 milliárd euró nyereséget termelt.

Az OMV részvényesi struktúrája kedvez a Gazprom-elnök Alekszej Miller ambícióinak. Az osztrák nagyvállalat 30,9 százaléka külföldi tulajdonban van, ehhez járul további 20 százalék osztrák tulajdonú részvénycsomag. A Gazprom bármikor nagyszabású részvényvásárlásokat eszközölhet a szabad piacon.

Mindenki cáfol

Valamennyi érintett cáfolta azonban a News hírmagazint. Az OMV egyik fő részvényese, a vállalatban 17,6 százalékos részesedéssel rendelkező IPIC képviselője szerint nem tárgyalnak a Gazprommal az OMV-ről.

Hasonlóképpen nyilatkozott a másik tulajdonos, az ÖIAG állami holding vállalat, amelynek 31,5 százalékos részesedése van az OMV-ben. A cég szóvivője szerint nincs tudomásuk ilyen tárgyalásokról, a hírt puszta spekulációnak tartják. Cáfolt az OMV szóvivője is.

A magyar állam nem vesz Mol-papírt

Az állam nem vásárol a tőzsdén Mol-részvényt – mondta Veres János. A pénzügyminiszter leszögezte, Magyarországon nincs rá törvényi lehetőség, hogy az állam a tőzsdén részvényt vásároljon. Aláhúzta, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, milyen módszerrel szeretnék kivédeni az esetleges ellenséges kivásárlást, mivel az rontaná a tervezett módszer hatékonyságát.

"Ha ismertetném azokat az eszközöket, amelyeket a kormány tervez az ellenséges kivásárlások megakadályozására, azzal rontanám a pozíciónkat" - hangoztatta a pénzügyminiszter.