Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Politikai okokból tartóztathatták le a Mol orosz vállalatának igazgatóját

2005.03.14. 15:03
Egyértelműen politikai okokat sejt Oleg Vitka, a Mol és a Jukosz orosz vegyesvállalata igazgatójának letartóztatása mögött a Jukosz szóvivője. Alekszandr Sadrin szerint a termelési szintek túllépése miatt bármelyik olajvállalat igazgatóját letartóztathatnák.

Egyértelműen politikai jellegűnek minősítette a Jukosz szóvivője a feldarabolás alatt álló orosz olajcég és a Mol hanti-manysiföldi közös kitermelő vállalata vezérigazgatójának vizsgálati fogságba helyezését. Alekszandr Sadrin szerint Oleg Vitka letartóztatása után az összes orosz olajcég vezérét vizsgálati fogdába kellene ültetni az ügyészek logikája alapján, hiszen mindegyik túllépi a kitermelési szinteket.

Mindenki túlteljesít

A Jukosz és a Mol által fele-fele arányban birtokolt Zapadno-Malobalik Kft. vezérét múlt hét közepén vették őrizetbe az engedélyezettnél intenzívebb kitermelés miatt januárban indult vizsgálat keretében. A hanti-manszijszki ügyészek egyben bűnvádi eljárás alá vonták Vitkát, és bírói végzéssel két hónapra vizsgálati fogságba helyezték, mert cége 2003. április-decemberben 52 százalékkal (425 ezer tonnával) túllépte a központilag meghatározott előzetes kitermelési szintet, húszmillió dollár többletbevételre téve szert.

Az orosz hatóságok korábban a Jukosz két, száz százalékban birtokolt leányvállalatának vezetőivel szemben indítottak hasonló eljárást, ami a koncessziók megvonásához vezethet. Az egyiket, a Juganszkneftyegazt a múlt év végén elárverezték a Jukoszon számonkért több mint 27 milliárd dolláros adóhátralék egy részének behajtására a YUKOS és alapítói, főleg Mihail Hodorkovszkij rebellis ex-oligarcha elleni jogi-politikai kampány keretében.

A másik a Tomszknefty, amelynek vezérigazgatója ellen e hónap elején ugyancsak bűnvádivá fajult a kvótatúllépési eljárás, bár Szergej Simkevicset nem zárták börtönbe. Mindamellett az ügyészek lépése tüstént lenyomta a másik megmaradt YUKOS-főegység, a Samaraneftgaz tőzsdei értékét is, mert a piac biztosra veszi, hogy a végrehajtók folytatják a Jukosz vagyonrészeinek kényszereladását.

Bukhat a Mol?

E logika alapján a Zapadno-Malobalik Kft. értéke is csökkenhet, és a Jukosz-tulajdonrészt végül szintén kiárusíthatják. Mindenesetre az orosz külügyi tárca szerint Vitka "törvényellenes vállalkozás" miatti előzetesbe helyezése az igazságszolgáltatásra tartozik, és nem politikai kérdés.

Sadrin nem kommentálta azokat a februári médiajelentéseket, amelyek szerint a Mol különválasztotta a Zapadno-Malobalik Kft. olajeladási csatornáit a Jukosz-ügytől. Megerősítette viszont, hogy a Jukosz már csak azért sem gondolhat kivitelének felújítására, mert számláinak befagyasztása miatt az exportvámot sem tudja fizetni.