Szilárda
0 °C
6 °C

Magyar befektetők a Monarchia fürdőiben

2001.05.23. 18:19
Magyar többségi tulajdonban lévő konzorcium vásárolta meg az erdélyi szovátai üdülőtelepet - adta hírül az erdélyi Krónika című napilap. A Salina Invest Rt. tulajdonosa többek között a Corvinus Rt. és a Danubius Rt. Mindkét cég újabb külföldi szállodák megszerzését tervezi, az utóbbi az egykori Monarchia fürdővárosaiban.
A négy kétcsillagos szállodából álló gyógyfürdő 82 százalékos részvénycsomagját a marosvásárhelyi székhelyű, magyarországi és romániai cégek, illetve magánszemélyek által alapított Salina Invest Rt. veszi meg.

Öcsi befektet

A Salina Invest Rt. 33 százalékos tulajdonosa a Corvinus Rt., 10-10 százalék a Danubius Rt-é, a debreceni Civis Hotels Rt-é, az Aktív Konferencia Kft-é, illetve az Alfa Invest Kft-é. Huszonnégy százalék a csíkszeredai Öcsi Fuel Kft-é, amely a Salina elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozik.

Kurkó társakat keres

Az elnök-vezérigazgató, Kurkó János György kérdésünkre elmondta: nem kommentálhatja a kétmillió dolláros vételárról szóló lapértesüléseket, de azt megerősítette, hogy több millió dollár szükséges ahhoz, hogy a telepet az elkövetkező években felújítsák. A magas költségek miatt elképzelhető, hogy a jövőben további befektetőket keresnek még.

Dollármilliókból újítják fel

Várady Zoltán, a magyar cégek külföldi befektetéseit segítő Corvinus Rt. vezérigazgatója elmondta: a vételárról ő sem nyilatkozhat, de a telep felújítása minimum ötmillió dolláros befektetést igényel még. Még nem dőlt el, hogy ennek az összegnek melyik tulajdonos mekkora hányadát adja, de elképzelhető, hogy a tőkeemelés során a román fél tulajdoni hányada csökkeni fog.

Belejön, mint Corvinus az idegenforgalomba

Az első hotel felújítását és háromcsillagossá alakítását talán már idén megkezdik, de a telep ettől függetlenül zavartalanul üzemel tovább. A Corvinus eddig még nem vett részt idegenforgalmi befektetésekben, de a romániai után hasonlókat terveznek Szlovákiában a Magas-Tátrában, és a horvát tengerparton is.

Danubius és Ferenc Jóska

Betegh Sándor, a Danubius Rt vezérigazgatója még nem kapott hivatalos értesítést a szovátai telepre kiírt pályázat eredményéről, mint mondta, ő is a lapokból értesült a történtekről. A Danubius gyógyszállókra szakosodott hotelvállalattá akar válni, és a Monarchia területén akar terjeszkedni - mondta Betegh.

Nem volt elég Marienbad

A kilencvenes évek eleje óta tárgyalnak csehországi gyógyszállók megvételéről, ennek eredményeképp vásárolták meg első Marianské Lazne-i (marienbadi) hoteljüket. A Danubius azóta egy teljes, 15 kisebb hotelből álló marienbadi láncot is megszerzett. Távlati terveik között szerepel szlovákiai, szlovéniai üdülők megszerzése is.